Annons
Växjö

KLM:s dystra besked om flyglinjen från Växjö

Växjö och kronobergarna får fortsätta vänta. Amsterdamlinjen från Växjö kommer inte att återupptas 2022.
– Det är synd för vi har arbetat hårt för att få den här flyglinjen framgångsrik, säger flygbolaget KLM:s generaldirektör i Nordeuropa Gijs van Popta.
Växjö • Publicerad 14 juni 2022

Förra året i augusti berättade flygplatsens vd Ulf Axelsson att det var osäkert när flyglinjen till Amsterdam skulle återupptas. Det pratades lite löst om våren 2022.

Men något flygplan till Amsterdam har inte lyft från Växjös flygplats i år. Flygbolaget KLM från Nederländerna har stått för flygen från Växjö till Amsterdam men pausade linjen när coronapandemin slog till mot flygbranschen.

Annons

Företagets generaldirektör i Nordeuropa berättar för Smålandsposten att de inte kommer att köra Amsterdamlinjen från Växjö 2022 och i den närmaste framtiden.

– Det är synd för vi har arbetat hårt för att få den här flyglinjen framgångsrik, säger generaldirektören Gijs van Popta och förklarar vidare:

– Bland flygbolagen i dag är det extremt viktigt att ha sitt nätverk där efterfrågan finns på marknaden. För att möta den efterfrågan har vi kommit fram till att Amsterdamflyget från Växjö inte är ekonomiskt hållbart i dag. Det är tråkigt för Växjö och för oss, men detta är verkligheten och vi behöver acceptera det. Man ska aldrig säga aldrig i framtiden men för nu är det så här.

I dagsläget har KLM valt att satsa på att flyga från Göteborg, Linköping och Stockholm till Amsterdam. För Småland Airport har Amsterdamlinjen varit den näst prioriterade flyglinjen. När linjen startade för fyra år sedan stod det i Småland Airports affärsplan att de prioriterar förbättrad trafik till Stockholm samt en linje till ”HUB-flygplatsen” Amsterdam före annan trafik.

KLM-flyget med plats för 88 passagerare möttes av vattensalut när det för första gången landade i Växjö för den nya flyglinjen 2018.
KLM-flyget med plats för 88 passagerare möttes av vattensalut när det för första gången landade i Växjö för den nya flyglinjen 2018.Foto: KLM
Elvedin BasicSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons