Annons
Växjö

Klosterliv och 60-årsdag väntar Växjös biskop

Ett slut på dödandet och lidandet i Mellanöstern och Ukraina. Det är Växjöbiskopen Fredrik Modéus högsta önskan inför julen och det nya året. För egen del kommer 2024 innebära både en gästvistelse i ekumeniska klostret Taizé i södra Frankrike och firandet av sin 60-årsdag.
Växjö • Publicerad 23 december 2023
Fred och ett slut på våldet och lidandet såväl i Mellanöstern som i Ukraina är Växjöbiskopen Fredrik Modéus högsta önskan inför julen och nyåret.
Fred och ett slut på våldet och lidandet såväl i Mellanöstern som i Ukraina är Växjöbiskopen Fredrik Modéus högsta önskan inför julen och nyåret.Foto: David Färdigh

När 2023 ska summeras så går ackorden mestadels i moll konstaterar Fredrik Modeus, biskop i Växjö stift. Det är framför allt krigen, dödandet och det mänskliga lidandet i Mellanöstern och Ukraina som kastar sin skugga över världen. Att dessutom religionen ofta används som ett vapen i konflikterna känns nedslående men inte överraskande menar Fredrik.

– Religion tar fram både det sämsta och bästa ur människan. Det är när människor blir tvärsäkra och med fanatikern och extremistens övertygelse hävdar att de har 100 procent rätt som det blir farligt. Då stänger man dörrarna till dialog och rättfärdigar våldet.

Annons

Så när Fredrik ska önska sig något inför julen och det stundande året så blir svaret givet:

– Fred!

Även klimatkrisen och de ekonomiska kriserna drabbar människor hårt. Ett allmänt instabilt säkerhetsläge skapar dessutom oro. Att det kan få vittgående konsekvenser blev Svenska Kyrkan själva varse nyligen när en omfattande IT-attack vållade stor oreda.

– Svenska Kyrkans IT-personal gör fantastiska insatser och har jobbat dygnet runt de senaste veckorna. Men att illasinnade aktörer vill slå mot de allra mest centrala samhällsbärande funktionerna är något vi måste ta på stort allvar. För oss innebar det inledningsvis problem när det gäller begravningar eftersom vi inte kom åt nödvändiga uppgifter i våra register.

Nu stundar ett nytt år. En viktig personlig händelse under 2024 för Fredrik blir den inplanerade vistelsen i det ekumeniska klostret Taizé i södra Frankrike. Från mars till juni kommer han att tillbringa drygt tre månader i klostergemenskapen med böner, existentiella samtal och skrivande.

– Alla biskopar som haft sin tjänst i sex år har i sina anställningsvillkor rätt till fyra månaders fördjupning. Taizé är en plats som betytt mycket mig och min tro. Jag besökte klostret första gången som 17-åring och sedan dess har det blivit ytterligare tio besök.

Klostret Taizé grundades på 1950-talet och samlar människor med olika trosinriktningar från hela världen.

– Totalt är det uppemot 40 000 besökare varje år. Framför allt ungdomar. Genom att åka till Taizé skickar jag en signal om att det är viktigt att dra sig tillbaka ibland, för att genom bön och reflektion samla kraft till vardagen.

Vad hoppas du uppnå under vistelsen i Taizé?

– Dels få en andlig påfyllning, dels få tiden att skriva en bok om existentiell hälsa och hållbarhet. Det är ett ämne som jag gärna återkommer till. I vårt samhälle har vi mycket fokus på fysisk och psykisk hälsa medan vi ofta glömmer den existentiella hälsan. Jag kan uppleva att vårt språk ofta saknar en existentiell dimension. Vi har svårt att tala om de här sakerna och min förhoppning är att sätta fingret på hur teologin kan bidra till hur vi formulerar och uppnår existentiell hållbarhet.

Annons

Senare under 2024, i oktober, så fyller Fredrik 60 år. Även om han inte känner sig helt bekväm med åldrandet så tänker han uppmärksamma och fira bemärkelsedagen.

– Ja, då tänker jag mig ha öppet hus här på Östrabo.

Fakta

Fredrik Modéus

Yrke: Biskop i Växjö stift.

Inplanerat under Julhögtiden: Kommer att leda midnattsmässan i Växjö domkyrka.

Populär Nyårstradition: Den traditionsenliga Nyårsmottagningen på Östrabo. Inbjuder allmänheten till öppet hus och fikaservering på Nyårsdagen.

Planer för 2024: Kommer att under perioden mars till juni vistas på det ekumeniska klostret Taizé i södra Frankrike. Det blir tid för bön, existentiella samtal och skrivandet på en bok om existentiell hälsa och hållbarhet.

Fyller jämnt: Den 19 oktober fyller jag 60 år. Tanken är att någon gång under den helgen fira och inbjuda till öppet hus på Östrabo.

Största önskan just nu: Fred!

MISSA INTE VÅRT ERBJUDANDE!

Här saknas innehåll

David FärdighSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons