Annons
Växjö

Klubben vill bygga nytt stall med 31 boxar

Braås ponny- och ridklubb kämpar med stora utmaningar. Den lilla föreningen har ett undermåligt stall som är direkt olämpligt ur djurskyddssynpunkt.
Braås • Publicerad 6 juli 2023

Dålig arbetsmiljö, olämpliga stallar och avsaknad av omklädningsrum och duschar. Detta är några av de saker som Braås ponny- och ridklubb kämpar med för att kunna hålla igång sin ridskoleverksamhet. Bygglov och ritningar finns, men det saknas cirka sex miljoner kronor för att dra igång bygget.

Här saknas innehåll

– Vi har fått fem miljoner av kommunen. Men det räcker inte till ett stall med samlingslokaler och så vidare, säger Lena Blomqvist, vice ordförande Braås ponny- och ridklubb.

Ridklubben har rustat upp ridbana med nytt staket och bevattning. Från vänster: Isa Aronsson, verksamhetsansvarig, Simon Ståhlman, anläggningsansvarig och Lena Blomqvist, vice ordförande.
Ridklubben har rustat upp ridbana med nytt staket och bevattning. Från vänster: Isa Aronsson, verksamhetsansvarig, Simon Ståhlman, anläggningsansvarig och Lena Blomqvist, vice ordförande.Foto: Ebba Engdahl
Annons

Braås ponny- och ridklubb, BPK, har drygt 200 medlemmar och driver ridskola med cirka 130 ridlektioner i veckan. Föreningen drivs ideellt där personal, medlemmar och elever hjälps åt med verksamheten.

– Våra elever har ingenstans att byta om för vi har inga omklädningsrum eller duschar. Det hade inte varit godkänt i någon annan sport, säger Lena Blomqvist, vice ordförande i BPK.

Lokalerna i Braås börjar bli slitna. Hästarna står uppstallade i spiltor många timmar om dygnet. Ventilationen i stallet är också dålig.

– Ska vi kunna fortsätt driva verksamhet måste vi ha bättre stall och bättre möjlighet till teori och samvaro. Stallarna är direkt olämpliga ur djurskyddssynpunkt, säger Lena.

Både stora hästar och ponnyer jobbar på ridklubben. På dagtid står de inne i sina spiltor i väntan på lektion. I dagsläget finns totalt 26 stallplatser på anläggningen.
Både stora hästar och ponnyer jobbar på ridklubben. På dagtid står de inne i sina spiltor i väntan på lektion. I dagsläget finns totalt 26 stallplatser på anläggningen.Foto: Ebba Engdahl

Ridklubben driver en dialog kring ämnet med kommunen. Till hösten ska ridklubben få träffa kommunalrådsberedningen och förhoppningsvis diskutera fram en lösning.

– Det känns jättepositivt att de vill träffa oss och diskutera detta. De vet ju hur läget ser ut och att vi behöver hjälp, säger Lena.

Platsen där nya stallet planeras att byggas.
Platsen där nya stallet planeras att byggas.Foto: Ebba Engdahl
Ebba EngdahlSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons