Annons
Växjö

Knasiga träd efterlyses i länet

Växjö • Publicerad 24 juni 2023
Smålands knasigaste träd 2022 fanns vid förskolan i Gemla.
Smålands knasigaste träd 2022 fanns vid förskolan i Gemla.Foto: Anna Arwin

För tredje året i rad efterlyser Skogssällskapet bilder på knasiga träd för att kunna utse årets knasigaste träd i Kronoberg.

– En ansvarsfull skogsskötsel innebär att se och ta tillvara olika värden i skogen. De knasiga träden har oftast inga höga virkesvärden, men däremot potential att både gynna biologisk mångfald och bidra till högre upplevelsevärden i skogen, säger Karin Fällman Lillqvist, hållbarhetschef på Skogssällskapet.

Annons

Tidigare år har hundratals förslag skickats in i hela Sverige. Bilderna delas i sociala medier med #knasigaträd och i höst utser en jury vilket träd i respektive landskap som är årets knasigaste träd.

I fjol utsågs en gran på förskolan i Gemla till Smålands knasigaste träd.

Fakta

Så uppstår knasiga träd

1. Ofta har knasiga träd blivit påverkade av omgivningen på ett eller annat sätt. De kan i ung ålder ha blivit betade av djur så att trädet skickat upp flera nya toppskott och därför till slut fått flera stammar.

2. Trädet kan också växa in i andra föremål – som stenar, taggtråd eller andra träd – så att märkliga formationer bildas.

3. Trädet kan ha genetiska defekter eller drabbas av sjukdomar som får det att slå knutar på sig själv, få ett ovanligt grenverk eller krypa fram efter marken i stället för att växa uppåt.

Fakta: Skogssällskapet.

MISSA INTE VÅRT ERBJUDANDE! Testa Smålandsposten gratis i 30 dagar:

Oscar AppelgrenSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons