Annons
Växjö

Kommunala insatsstyrkan övade i Växjö

Växjö • Publicerad 14 december 2022
Lastbilen är en terrängbil 40. Den producerades åt Försvarsmakten mellan 1975 och 1990 och finns i två versioner (30 och 40). Totalt byggdes omkring 2 400 stycken.
Lastbilen är en terrängbil 40. Den producerades åt Försvarsmakten mellan 1975 och 1990 och finns i två versioner (30 och 40). Totalt byggdes omkring 2 400 stycken.Foto: Växjö kommun

I början av december övade Kommunala Insatsstyrkan (KIS) för att öka kommunens förmåga att kunna stödja kommunens verksamheter under kommande vinter. Organisationen övade inom flera olika områden där de kan hjälpa till vid en nödsituation. Det handlade bland annat om att lasta och lossa en två tons IBC-tank med hjälp av en fordonsmonterad kran. Lastbilen med IBC-tank kan hjälpa till att tanka kommunens reservkraftverk med dieselbrännolja och kan förbättra kommunens förmåga att hantera störningar i elförsörjningen under vintern.

KIS bildades av en grupp officerare vid nedläggningen av I 11 och har ett antal militära fordon och annan militär materiel. Den frivilliga personalen vill hjälpa till vid kriser, som vid stormen Gudrun.

Annons

KIS bidrar främst till kommunens krishanteringsförmåga genom sin fordonspark men kan också hjälpa till på andra sätt vid en kris, som att bemanna trygghetspunkter eller vara handräckning i olika hjälparbeten.

Oscar AppelgrenSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons