GDPR Illustration

Ta del av vår integritetspolicy

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat vår integritetspolicy så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Kommunalråd blir titel utan lön: “Tycker att det är logiskt”

Växjö • Publicerad torsdag 19:23
Malin Lauber (S)
Malin Lauber (S)Foto: Elvedin Basic

Det rödgröna styret i Växjö utökar antalet kommunalråd från fem till sex. Samtidigt blir själva titeln kommunalråd inget som per automatik ger någon lön, eller formellt arvode.

Samtliga kommunalråd är idag heltidsarvoderade men från och med årsskiftet kopplas ersättningen i stället ihop med vad de har för politisk funktion, till exempel att sitta som ordförande i en nämnd eller styrelse.

– Vi tycker att det är logiskt att man får arvode utifrån sitt uppdrag och att det inte är kopplat till en titel, säger Malin Lauber (S), blivande ordförande i kommunstyrelsen.

Flera andra förändringar införs också i förslaget till nya arvodesbestämmelser men de ska på det hela taget vare sig öka eller minska kostnaderna för den politiska organisationen, enligt Malin Lauber.

Politikernas löner sätts i förhållande till riksdagsarvodet, som är 71 500 i månaden under 2022.

Kommunstyrelsens ordförande har fortsatt 125 procent av riksdagsarvodet, det vill säga 89 375 kronor i månaden. Första vice och andra vice ordförande har 115 procent av riksdagsarvodet, 82 225 kronor.

Övriga tre kommunalråd kommer alltså fortsättningsvis att få sina löner utifrån de politiska uppdrag som de har, inte för att de har titeln kommunalråd.

Den budgeterade kostnaden 2022 för den politiska organisationen i kommunen och de kommunala bolagen är drygt 37 miljoner kronor.

Lennart ErnstssonSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.