Annons
Växjö

Kommunalråden vänder sig till ministern om slottsruinen

Växjö • Publicerad 9 december 2022
Kronobergs slottsruin.
Kronobergs slottsruin.Foto: Calle Rydqvist

Vid årsskiftet stänger Kronobergs slottsruin som är i mycket dåligt skick och fastighetsägaren Statens fastighetsverk, SFV, kan inte garantera säkerheten.

Växjö kommun har erbjudit sig att vara med och bidra med tio miljoner kronor för underhållet om SFV går in med resterande men fastighetsägaren har meddelat att de inte kommer skjuta till extra medel för att underhålla Kronobergs slottsruin på grund av minskat bidragsanslag i regeringens budget för 2023.

Annons

Nu vänder sig kommunalråden Pernilla Tornéus (M), Andreas Olsson (C) och Malin Lauber (S) till finansmarknadsminister Niklas Wykman där de uttrycker sin besvikelse över beskedet från Statens fastighetsverk. Kommunalråden anser att det strider mot såväl nationella kulturpolitiska mål och kulturmiljömål som mot det ansvar som Statens fastighetsverk har för att förvalta och underhålla Kronobergs slottsruin.

– Under hösten har Växjö kommun erbjudit tio miljoner av årets budgetöverskott till underhåll av Kronobergs slottsruin, förutsatt att Statens fastighetsverk tar emot pengarna och tar sitt ansvar för att underhålla den. Trots detta vill myndigheten inte tillskjuta extra medel för att underhålla ruinen, vilket gör oss enormt besvikna då det kan komma att innebära att denna kulturhistoriska plats och populära besöksmål behöver stängas. Vår förhoppning är givetvis att finansmarknadsministern och Statens fastighetsverk ska ändra sig, säger Pernilla Tornéus (M), kommunstyrelsens ordförande i Växjö.

Brevet till finansmarknadsministern är även adresserat till Statens fastighetsverk, Länsstyrelsen i Kronobergs län och Region Kronoberg.

Här saknas innehåll

Oscar AppelgrenSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons