Annons
Växjö

Kommunanställd chef vill privatisera strandskyddat område - får nobben

Växjö • Publicerad 8 augusti 2023 • Uppdaterad 9 augusti 2023
Bostadshuset med trädäck ligger delvis inom strandskyddat område.
Bostadshuset med trädäck ligger delvis inom strandskyddat område.Foto: Privat

En kommunanställd chef och hennes man äger en fastighet som gränsar till Helgasjön. Delar av fastigheten omfattas av strandskyddet.

Paret fick 2016 bygglov för en villa med trädäck strax utanför det strandskyddade området. Under senare år har det dock kommit in många klagomål på hur paret förhåller sig till strandskyddet. Det har bland annat handlat om trädfällning, utställda trädgårdsmöbler, sandlåda, belysning och gräsklippning inom det strandskyddade området.

Annons

Nu har paret ansökt om dispens från strandskyddsbestämmelser. De hävdar att strandskyddet redan är ”utsläckt” på deras fastighet med hänvisning till den så kallade hemfridszonen kring deras nybyggda villa och ett äldre, mindre hus nere vid strandkanten. Ansökan omfattar också en brygga som redan är byggd, restaurering av en badplats – och ett trädäcket i anslutning till den nybyggda villan.

Under sommaren fick de nobben av miljö- och byggnämnden. I motiveringen skriver man att regelverket inte tillåter en dispens i det aktuella fallet och bedömningen av trädäcket är att det ”riskerar att utöka bostadshuset hemfridszon och således verka avhållande för allmänheten”.

Beslutet kan överklagas till Länsstyrelsen i Kronoberg och Lisa Larsson är inställd på att det kommer att bli en ny prövning i högre instans.

– Det är jag övertygad om, säger hon.

Arvid NorlingSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons