Annons
Växjö

Kommunen köpte fastighet för 13 miljoner - tre år senare är huset i förfall

Växjö • Publicerad 1 augusti 2023
Kommunägda Gula villan i förfall.
Kommunägda Gula villan i förfall.Foto: Lennart Ernstsson

2020 fick den dåvarande kommunchefen, Monica Skagne, i uppdrag att se över möjligheterna att få till en ny simhall i samma område som den nuvarande. Det var i samband med detta som Växjö kommun köpte fastigheten Sjöbacka 1 för 13 250 000 kronor av Anders Ömans APP.

Kommunen motiverade beslutet med att man i och med köpet hade tillgång till hela området runt den gamla simhallen.

Annons

– Att renovera befintlig simhall blir dyrt och för att hitta en hållbar lösning behöver vi se över hela området. För att kunna hitta innovativa lösningar är det viktigt att vi därför har hela området till vårt förfogande, sa kommunstyrelsens förra ordförande, Anna Tenje (M), då på kommunens hemsida.

Idag, tre år senare, är alla planer på en ny simhall vid Växjösjön skrotade och politikerna är istället inriktade på att bygga den på Bäckaslövsområdet.

Kvar står dock den gula villan på Sjöbacka 1. Med åren har den förfallit, vissa fönster är igenspikade, andra krossade. Även trädgården har gått samma öde till mötes som byggnaden själv. Det har blivit ett kommunägt ödehus i förfall.

Malin Lauber (S), kommunstyrelsens ordförande.
Malin Lauber (S), kommunstyrelsens ordförande.Foto: Elvedin Basic

– Det är inte bra med hus som står och förfaller. Det förfular men innebär även risker och olägenheter, säger Kommunstyrelsens ordförande, Malin Lauber (S).

Planen är att huset ska rivas till hösten. Trots den nuvarande situationen försvarar Malin Lauber kommunens köp av fastigheten.

– Att kommunen äger strategisk mark och centralt placerade fastigheter är en stor fördel för framtida planering. Jag ser alltså positivt på att vi förvärvat denna fastighet oavsett simhall eller inte.

Här saknas innehåll

Arvid NorlingSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons