Annons
Växjö

Kommunen missuppfattade – blir inget fängelse i Växjö

Kriminalvården har ställt in sitt möte med Växjö kommun och Region Kronoberg. De har i dag inga planer på att bygga ett häkte eller ett nytt fängelse i Växjö.
Växjö • Publicerad 2 december 2023
Tomten i Räppe där nya sjukhuset var tänkt att byggas är nu ledig.
Tomten i Räppe där nya sjukhuset var tänkt att byggas är nu ledig.Foto: Calle Rydqvist

Det finns ont om platser på Sveriges anstalter och häkten. Kriminalvården arbetar nu med att öka antalet platser. Nya anstalter ska byggas i Kalmar och Trelleborg. Men fler kan tillkomma och Kriminalvården sonderar terrängen.

Nyligen skulle Kriminalvården träffat Växjö kommun och Region Kronoberg för att höra om de hade en fastighet som skulle kunnat göras om till ett nytt häkte.

Annons

Men enligt Viktoria Rydholm, som är tillförordnad fastighetschef på Kriminalvården, uppstod ett missförstånd.

– Hade det funnits en mindre byggnad inom 18 månader som hade kunnat anpassas för att bedriva ett häkte hade det varit intressant. Men här blev det missuppfattningar och det som gjorde grunden i Växjö var att man var mer intresserad av en större nyetablering, berättar Viktoria Rydholm.

– Därför satte vi oss inte i möten med dem.

Kriminalvården tittar inte bara på långsiktiga nyetableringar som ska kunna bli framtida fängelser. Utan också på kortsiktiga lösningar på byggnader som redan finns och kan anpassas till exempelvis häkten.

Enligt P4 Kronoberg skulle Kriminalvården varit intresserade av den nya sjukhustomten i Räppe.

Har det funnits något intresse från er att bygga en anstalt på Räppetomten i Växjö?

– Det förslaget har inte varit framarbetat för dialog. Därmed inte sagt att det är ett alternativ som aldrig kommer att beaktas. Men just här och nu finns det inte med i våra planer för att nyetablera anläggningar.

Men vad händer då med tomten i Räppe som Region Kronoberg köpte utav Växjö kommun för att bygga ett nytt sjukhus?

Regionstyrelsens ordförande Mikael Johansson (M) ger svar:

– Vi ska behålla den tills vi vet vad vi ska göra med den. Det kan vara så att vi behöver den till något annat. Typ att förvara material på när vi bygger på centrallasarettet i Växjö, säger han.

Här saknas innehåll

Elvedin BasicSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons