Annons
Växjö

Kommunen om elsparkcyklarna: ”Otroligt respektlöst”

Under lördagen placerades flera elsparkcyklar ut runtom i Växjö. Detta trots att Växjö kommun konsekvent sagt nej till alla aktörer som har velat etablera sig i staden.
– Det är otroligt respektlöst, säger Sofia Stynsberg (M), ordförande i tekniska nämnden i Växjö kommun.
Växjö • Publicerad 19 september 2021
Enligt uppgifter till Smålandsposten ska det röra sig om 200-300 elsparkcyklar som ska ställas ut i Växjö.
Enligt uppgifter till Smålandsposten ska det röra sig om 200-300 elsparkcyklar som ska ställas ut i Växjö.Foto: Carl Carlert

Under lördagseftermiddagen och tidig kväll placerade företaget Ryde ut flera elsparkcyklar runtom i Växjö, bland annat på campus och i centrum. Enligt uppgifter till Smålandsposten ska det röra sig om 200-300 elsparkcyklar som ställts ut i Växjö.

– Utgångspunkten för oss är att kommunen inte på något lagligt vis kan neka oss att parkera våra elsparkcyklar här. Vi är i dialog med kommunen, de vet om att vi finns här, sa Jens Ejde på Ryde, som höll på att ställa ut elsparkcyklar.

Annons

Sofia Stynsberg (M), ordförande i tekniska nämnden i Växjö, tycker att agerandet är förkastligt.

– Vi i kommunen har inte upplåtit någon allmän platsmark och har konsekvent sagt nej till alla som har velat etablera sig i staden, då vi ser en del problematik med elsparkcyklar i andra städer. Jag återkommer hela tiden till ordet respektlöst, de har inte respekterat vårt nej.

Kommunen började redan under lördagen utreda om någon annan fastighetsägare har upplåtit mark till företaget Ryde.

– Vi har inte godkänt företagets förfrågan om elsparkcyklar och jag vill verkligen framhålla hur respektlöst det är att de ändå har ställt ut dessa fordon runtom i Växjö. Jag uppmuntrar inte till ett sådant samhälle.

Hur kommer ni att gå vidare?

– Efter att vi har utrett om någon annan fastighetsägare har upplåtit mark till företaget kommer vi att se över de elsparkcyklar som är utställda. Står de på ett sådant sätt att de stör ordningen så kommer vi att beslagta dem i kontakt med polisen och sedan får man lösa ut fordonen mot en summa, säger Sofia Stynsberg och fortsätter:

– Vi kommer inte sitta still i båten, utan agera. Vi kommer även att ta kontakt med företaget Ryde. Flera processer är redan igång. Att smygetablera elsparkcyklar en lördagseftermiddag när de flesta är lediga är inte klädsamt, avslutar Sofia Stynsberg.

Här saknas innehåll

Isabelle HaagSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons