GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Kommunen om nyårsskräpet: ”Människor måste lära sig ta sitt ansvar”

Efter helgens nyårsfirande ligger drivor av fyrverkeribråte utspritt vid vattentorget i Växjö.
Växjö kommun ska städa upp efter storhelgens festligheter först på måndagsmorgonen.
Men Sofia Stynsberg (M), ordförande i tekniska nämnden i Växjö kommun, tycker samtidigt att alla människor har ett eget ansvar att plocka upp efter sig.
Växjö • Publicerad 2 januari 2022
”Människor måste lära sig ta sitt ansvar”, säger ordföranden i tekniska nämnden i Växjö kommun, Sofia Stynsberg (M), om nyårsskräpet.
”Människor måste lära sig ta sitt ansvar”, säger ordföranden i tekniska nämnden i Växjö kommun, Sofia Stynsberg (M), om nyårsskräpet.Foto: Hilda Frankki

Resterna av förbrukade fyrverkeripjäser ligger utspridda både i sjön längs med kajen och på marken.

– Det är väldigt tråkigt, konstaterar Sofia Stynsberg (M), ordförande i tekniska nämnden i Växjö kommun.

Hon menar att alla människor har ett eget ansvar att plocka upp efter sig.

– Människor måste lära sig ta sitt ansvar. Det gäller att inte skräpa ned, och det gäller även när man skjuter fyrverkeripjäser. Det är väldigt tråkigt att människor inte kommit längre, säger hon.

Sofia Stynsberg (M), ordförande i tekniska nämnden i Växjö kommun.
Sofia Stynsberg (M), ordförande i tekniska nämnden i Växjö kommun.Foto: Alexander Hall

Planen är att Växjö kommuns personal ska städa upp efter helgens nyårsfirande under måndagsmorgonen.

– Det sker som vanligt vid klockan 06.00 i morgon. Vi ska naturligtvis se till att det blir rent och snyggt, säger Sofia Stynsberg.

Enligt Naturvårdsverket kan fyrverkeripjäser innehålla diverse naturfarliga tungmetaller så som bly, kvicksilver och kadium, som används för att färgsätta fyrverkerierna. Sofia Stynsberg försäkrar att det finns dammar i Växjösjön som renar dagvattnet från föroreningar.

– Men att resterna hamnar i sjön är naturligtvis en viktig fråga, betonar hon.

Vid årsskiftet trädde en ny lag i kraft som gör det straffbart att slänga mindre skräp, som cigarettfimpar och tuggummi, i naturen. Sofia Stynsberg hoppas att den lagen kan förbättra läget till nästa år.

– Jag kan tänka mig att det här problemet har existerat under många år. Men vi får se vad som händer nu när den nya lagen trätt i kraft, det ska bli intressant att se hur läget ser ut efter nästa nyår, säger hon.

Albin LindströmSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.