Annons
Växjö

Kommunen öppnar restaurang – intäkterna går till lokal välgörenhet

Växjö • Publicerad 8 september 2022 • Uppdaterad 9 september 2022
Kocken Klas Lindberg.
Kocken Klas Lindberg.Foto: Lena Gunnarsson

I samband med MAT2022 öppnar Växjö kommun en restaurang i Konserthusparken. Den 9 och 10 september ska Restaurang Rädda Råvaran servera både buffén och fine dining där alla alla råvarorna är matsvinn från butiker i närområdet.

– Matsvinn är ett av våra största problem när det kommer till att bli mer klimatsmarta. I genomsnitt slänger varje person 37 kilo mat och dryck varje år och det är mat som hade kunnat ätas upp. Med Restaurang Rädda Råvaran vill vi visa hur enkelt och gott det är att ta hand om sitt matsvinn, säger Henrik Cajnerud, näringslivsutvecklare i Växjö kommun.

Annons

Det kommer att serveras en buffé för 70 kronor per portion under fredagen och lördagen. Alla intäkterna kommer att gå till lokal välgörenhet. Dessutom lottas platser ut till restaurangens fine dining-del där tre rätter serveras. På plats finns kocken Klas Lindberg från Åseda som ger tips och råd på hur man ska ta hand om sitt matsvinn.

– Som kommun driver vi en av länets största restaurangkedjor och det är en självklarhet att vi ska gå i första ledet när det kommer till klimatsmart mat. Vi har som mål att halvera matsvinnet i våra måltidskök fram till 2025 och tack vare våra duktiga kockar är vi på god väg, säger Andreas Olsson (C), 1:e vice ordförande i kommunstyrelsen i Växjö kommun.

Oscar AppelgrenSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons