Annons
Växjö

Kommunen plockar ut mest av hyresgästerna – i hela landet

Det rödgröna styret plockar Vidingehem på 80 miljoner kronor.
Det motsvarar i genomsnitt drygt 7 000 kronor per lägenhet.
Det är högst i hela landet, enligt en sammanställning som Hem & Hyra gjort.
Växjö • Publicerad 8 september 2023
Foto: Pressbild

De senaste fem åren har politikerna i Växjö kommun plockat ut omkring 100 miljoner kronor årligen ur sitt allmännyttiga bostads­bolag – numera Vidingehem.

I år har det nya styret med Social­demokraterna sänkt vinstuttaget till 80 miljoner.

Annons

Trots det tar Växjö ut mest i vinst per lägenhet av alla kommuner i landet.

Det visar siffror från tidningen Hem & Hyra. I genomsnitt går drygt 7 000 kronor per lägenhet till kommunens kassa, enligt tidningens uppgifter.

Det är tusen kronor mer än vad vinstuttaget är från hyresgästerna i Stångåstaden i Linköping, tvåa i sammanställningen som Hem & Hyra gjort.

– När nya ledningen var i opposition uttalade man sig klart och tydligt att vinstöverföringen inte skulle ske. Hyresgästföreningen i Växjö förutsätter att man tänker jobba på detta nu när möjlighet finns, säger Susanne Filipsson, ledamot i styrelsen Region Sydost och ledamot i Hyresgästföreningen Växjö.

Malin Lauber (S) säger att om Alliansen hade fått fortsätta efter valet förra året hade uttagen varit ännu högre.
Malin Lauber (S) säger att om Alliansen hade fått fortsätta efter valet förra året hade uttagen varit ännu högre.Foto: Elvedin Basic

Kommunstyrelsens ordförande Malin Lauber (S) kommenterar att det är olyckligt att Växjö befinner sig i topp på listan.

– Det beror på att det gamla styret har gjort för stora uttag ur Växjöbostäder (Vidingehem). Det är något som vi nu får leva med, förklarar hon och säger att det ledande styret nu kommer att försöka justera uttaget.

– Vi har redan sänkt uttaget och ambitionen är att sänka ännu mer så fort ekonomin tillåter. Vi vill att pengarna ska stanna i bolaget.

Exakt hur mycket som Malin Lauber vill sänka i framtiden och när detta kan komma att ske är högst oklart.

– Just nu är ekonomin tuff. De uttagna pengarna finns redan i budgeten som en ram, och skulle vi ta bort pengarna skulle vi behöva hämta upp det någon annanstans, säger Malin Lauber.

Här saknas innehåll

Elvedin BasicSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons