Annons
Växjö

Kommunen säger nej till köttalternativ till fläsk i Växjös skolor

Växjö • Publicerad 3 november 2022
Foto: Filip Sjöfors, Smålandsposten
Foto: Filip Sjöfors, Smålandsposten

Växjö kommuns organisations- och personalutskott har behandlat två medborgarförslag som gäller skolmaten. Förslagsställarna vill att elever som av olika skäl inte äter fläskkött ska erbjudas en alternativ lunchrätt med nötkött, kyckling eller fisk.

I Växjö kommuns skolor finns två maträtter att välja på varje dag, varav en alltid är vegetarisk och när det serveras fläsk är elever som inte äter den typen av kött hänvisade till det vegetariska alternativet.

Här saknas innehåll

Annons

Men utskottet gör tummen ner för medborgarförslagen. I sitt beslutsunderlag konstaterar kommunen att fläskkött är ett bra livsmedel och att ”grisen som traditionsbärare i kultur, historia och myter har en självklar plats i det svenska köket och därmed också i Växjö kommuns skolor”.

Kommunen slår även fast att man inte ska ta hänsyn till önskemål om kost som inte har någon medicinsk bakgrund. ”Önskemål som grundar sig på etiska, religiösa och andra egna överväganden sträcker sig längre än att bara ta hänsyn till att till exempel inte äta fläskkött. Exempel på det är hur råvaror ska behandlas enligt kosher eller halal”, skriver kommunen.

Man tar även upp att det är resurskrävande att laga specialkost och att det skulle kunna leda till praktiska svårigheter i köken och vid serveringen.

Jesper MarkenSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons