Annons
Växjö

Kommunen säger nej till ny Elin Wägner-staty – men delar ändå ut bidrag

Växjö • Publicerad 26 december 2021
Pissed Elin.
Pissed Elin.Foto: Växjö Kommun

Elin Wägner-sällskapet har ansökt om bidrag av Växjö kommun till ytterligare en staty av författaren och samhällsdebattören Elin Wägner.

Nu har kommunens kultur- och fritidsnämnd kommit med ett besked – de säger ja till ett bidrag på 30 000 kronor men nej till ytterligare en ny skulptur på kommunal mark. Nämnden anser att Pissed Elin och konstverk i anslutning till Elin Wägnerskolan är tillräckliga satsningar.

Annons

– Vi ger sällskapet de här pengarna och hittar de någon som äger och vill upplåta privat mark så får de göra det. Statyn kommer alltså inte att ingå i Växjö kommuns samlingar och vi kommer inte att underhålla den, säger nämndens ordförande Jon Malmqvist (KD), till Smålandsposten.

Den nya statyns framtid är med kommunens besked oviss.

– Vi kan ju inte gjuta och fixa och ta pengar till en staty om vi inte har någonstans att sätta den. Det vore ju idiotiskt, säger Ann-Margreth Willebrand, ordförande Elin Wägner-sällskapet, till Smålandsposten.

Testa SMP digital plus: En månad för en krona

Just nu kan du testa Smålandsposten helt digitalt i en månad för endast en krona.

Du får tillgång till allt innehåll på smp.se, appen MinSMP, sportsajterna minHockey.se och minBoll.se, MeraLjungby.se, MeraAlvesta.se, MeraNaringsliv.se, nöjessajten vxoWeek.se samt e-tidningen.

Läs mer om erbjudandet och teckna din prenumeration här!

Tova LyrénSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons