Annons
Växjö

Kommunen satsar 150 miljoner på renovering av Växjösjöarna

Växjö • Publicerad 2 februari 2022
Växjösjön är en av de sjöar som ska restaureras.
Växjösjön är en av de sjöar som ska restaureras.Foto: Stefan Ahlrik/Pressbild

Växjö kommun planerar att investera 150 miljoner kronor på restaurering av de fyra Växjösjöarna Trummen, Växjösjön, Södra Bergundasjön och Norra Bergundasjön. Det väntas presenteras i den nya förvaltningsplanen för sjöarna, som inom kort ska upp till beslut.

Växjösjöarna har länge präglats av övergödningsproblematik i form av massblomning av blågröna alger, läckage av näring från bottnen, syrefria bottnar och i vissa fall fiskdöd. För att förbättra sjöarnas näringsstatus har två omgångar av omfattande restaureringsåtgärder gjorts på 1970-talet och 2010-talet, vilket gav resultat.

Annons

Nu krävs det alltså ytterligare restaureringsinsatser för att sjöarna inte ska återgå till övergött läge med tiden.

Erbjudande

Testa SMP digital plus: En månad för en krona

Just nu kan du testa Smålandsposten helt digitalt i en månad för endast en krona.

Du får tillgång till allt innehåll på smp.se, appen MinSMP, sportsajterna minHockey.se och minBoll.se, MeraLjungby.se, MeraAlvesta.se, MeraNaringsliv.se, nöjessajten vxoWeek.se samt e-tidningen.

Läs mer om erbjudandet och teckna din prenumeration här!

Tova LyrénSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons