Annons
Växjö

Kommunen satsar miljoner på frukt – ska erbjuda elever frukt varje dag

De styrande partierna i Växjö föreslår att alla elever på de kommunala grundskolorna ska börja erbjudas frukt varje dag. En satsning på runt 3,6 miljoner kronor.
Växjö • Publicerad 30 oktober 2023
Det kommer att erbjudas frukt på Växjö kommuns grundskolor nästa år om de styrande partiernas budgetförslag går igenom.
Det kommer att erbjudas frukt på Växjö kommuns grundskolor nästa år om de styrande partiernas budgetförslag går igenom.Foto: NIKLAS LARSSON

Arbetet med partiernas budgetförslag i Växjö kommun för 2024 är igång på allvar. Styret som består av Socialdemokraternas, Vänsterpartiets och Miljöpartiet föreslår bland annat i sin budget att alla Växjös kommunala grundskoleelever ska erbjudas frukt varje dag från och med nästa år. I budgetarbetet har även Centerpartiet deltagit.

– Skolan ska vara avgiftsfri och för att säkerställa att skolan är avgiftsfri kommer vi att börja servera frukt varje dag, till alla elever på de kommunala grundskolorna över hela Växjö kommun. Vårdnadshavare ska inte uppmanas skicka med barnen frukt, säger Malin Lauber (S), kommunstyrelsens ordförande.

Annons

Att servera frukt varje dag till grundskoleeleverna på de kommunala skolor väntas kosta runt 3,6 miljoner kronor per år och för att klara uppdraget kommer servicenämnden att få mer pengar.

– Skolans uppdrag handlar inte enbart om undervisning utan även om att se till att våra elever får näringsrik kost. När vi serverar frukt varje dag bidrar det till att höja elevernas näringsintag och gynnar därmed elevernas möjlighet till att nå de uppsatta kunskapsmålen, säger kommunalrådet Magnus P Wåhlin (MP).

Maria Garmer (V), kommunstyrelsens 1:e vice ordförande, lyfter upp att inflationen är hög och att priserna på livsmedel ökar.

– Då kan en frukt varje dag snabbt leda till höga kostnader för en barnfamilj, framför allt om det finns flera grundskolebarn i samma familj, säger hon.

Här saknas innehåll

Oscar AppelgrenSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons