Annons
Växjö

Kommunen ska investera över en miljard på infrastruktur

Växjö • Publicerad 9 april 2024
Växjö centrum från ovan.Foto: Björn Villabona

Växjö kommun har byggt upp en underhållsskuld när det kommer till bland annat gator, cykelbanor, lekparker, grönområden och arbetsfordon. Nu ska samhällsbyggnadsnämnden göra stora investeringar i infrastruktur för att förbättra situationen.

– Växjö kommun har en trygg och robust ekonomi som gör att vi har råd att göra stora investeringar. Under förra året lyckades samhällsbyggnadsförvaltningen för första gången på många år genomföra de investeringar som var planerade, tack vara politiska prioriteringar. Nu går vi vidare och påbörjar arbetet med vår stora underhållsskuld, säger Otto Lindlöf (S), ordförande i samhällsbyggnadsnämnden.

Annons

Nämndens investeringsbudget för 2024 ligger på ungefär 415 miljoner kronor, varav de skattefinansierade investeringarna står för cirka hälften. De kommande åren planeras det för investeringar för cirka 1,1 miljard kronor.

– Det är stora summor som vi nu investerar men de kommer att leda till lägre kostnader framöver. När vi sänker våra reparationskostnader får vi pengar över till andra kommunala verksamheter. Att vi uppdaterar vår fordons- och maskinpark innebär inte bara ekonomiska och miljömässiga effekter, utan det leder även till en bättre arbetsmiljö för våra medarbetare och ger en högre effektivitet när det kommer till service mot de som bor, verkar och lever i vår kommun, säger Johnny Werlöv (V), ledamot i samhällsbyggnadsnämnden.

MISSA INTE!

Här saknas innehåll

Oscar AppelgrenSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons