Annons
Växjö

Kommunen vill fasa ut engångsplasten – hittar inget bra alternativ

Växjö • Publicerad 7 september 2022
Matlådorna körs ut till omsorgstagare som inte kan laga sin egen mat sex dagar i veckan.
Matlådorna körs ut till omsorgstagare som inte kan laga sin egen mat sex dagar i veckan.Foto: Växjö kommun

I flera år har Växjö kommun haft en uttalad ambition att fasa ut engångsartiklar och plastförpackningar i den egna organisationen för att minska påverkan på miljön. Det handlar bland annat om de matlådor som sex dagar i veckan körs ut till omsorgstagare som inte kan tillaga sin egen mat.

Kommunen har testat två olika alternativ, en matlåda i metall och en som tillverkats av restprodukter från majs, som ska ingå i ett slags retursystem där lådorna hämtas upp hos omsorgstagarna, diskas och återanvänds. Men tester visar att de alternativa förpackningarna inte är tillräckligt täta för att behålla livsmedelsgasen som gör att maten håller längre. Det gör att det idag inte är möjligt att införa ett mer hållbart retursystem som det var tänkt, skriver Smålandsposten.

Annons

– Vi strävar efter att så snabbt som möjligt hitta ett annat system som skulle kunna få bort oss ifrån de här engångsplasterna. Tyvärr finns det inget annorlunda att välja på marknaden och då får vi ha det här systemet tills vidare. Men jag är den första att vilja förändra så fort vi har ett bättre system, säger Andreas Olsson (C), kommunalråd och ordförande i kommunstyrelsens organisations- och personalutskott, till Smålandsposten.

Oscar AppelgrenSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons