Annons
Växjö

Kommunens köttupphandling havererade

Växjö • Publicerad 13 april 2023
Oskar Jonsson, vd Smålands skafferier.
Oskar Jonsson, vd Smålands skafferier.Foto: David Färdigh

Kommunen har genomfört en upphandling av olika sorters färskt kött som bland annat skulle gå till Växjö kommuns måltidsorganisation som levererar mat till skolor och omsorg. Det handlade om ett fyra år långt ramavtal med ett uppskattat värde på mellan 60 och 80 miljoner kronor.

Upphandlingen gick till Smålands skafferi med sitt säte i Växjö, men deras glädje blev kortvarig. Deras enda konkurrent om upphandlingen, Karlskornabaserade Charkett, har avslöjat att det vinnande företaget har sådana brister att det borde ha diskvalificerats.

Annons

Det handlar om att tillstånd som krävs från Livsmedelsverket för att leverera till offentlig verksamhet saknades hos en av Smålands skafferis underleverantörer, Tingsrydsföretaget Åkes hemchark.

– Det var en liten miss där, absolut. Problemet var att vi inte hade ett godkännande när vi lämnade in anbudet men vi hade haft det om vi fått börja leverera. Det är en ganska liten process och det jag vill säga är att vi inte hade kommit ut med en osäker produkt, säger Oskar Jonsson, vd på Smålands skafferier.

Efter avslöjandet så är kommunen tillbaka på ruta ett igen och kommer att behöva inleda en ny process för att hitta en köttleverantör.

– Vi har dragit tillbaka tilldelningen och då har vi bara en anbudslämnare kvar. Därför avbryter vi på grund av bristande konkurrens, säger upphandlingschefen Tina Storbjörk.

Detta är någonting som det nobbade företaget Charkett ställer sig emot. De har nu gått till förvaltningsrätten för att få beslutet prövat.

Här saknas innehåll

Arvid NorlingSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons