Annons
Växjö

Granskning av influencern Pontus Rasmusson läggs ner – bad om ursäkt

Växjö • Publicerad 10 februari 2023 • Uppdaterad 13 februari 2023
Influencern och barnidolen Pontus Rasmusson ställde i höstas upp på intervju för Lilla Aktuellt.
Influencern och barnidolen Pontus Rasmusson ställde i höstas upp på intervju för Lilla Aktuellt.Foto: Skärmdump från Lilla Aktuellt SVT

Influencern Pontus Rasmusson har utretts av Konsumentverket för aggressiv, otillåten marknadsföring mot barn. Nu har utredningen lagts ner. Detta efter att Pontus Rasmusson raderat de berörda inläggen på Instagram samt bett om ursäkt och sagt att liknande typ av marknadsföring inte kommer att upprepas i framtiden.

Inläggen som granskades marknadsförde influencerns egna Patreon-konto, där användare kan betala pengar för att ta del av hans videos. Men enligt Konsumentverket framgick det inte tillräckligt tydligt att det rörde sig om reklam.

Annons

Pontus Rasmusson har dessutom både bett om och fått tips av Konsumentverket hur han kan förhålla sig i framtiden för att inte hamna i liknande problem. En av Pontus Rasmussons frågor lyder:

”Hur kan man marknadsföra något om det skulle kunna ses av en ung publik. Har sett hundratals leksaksreklamer där konsumenten tydligare framhävs samt andra Influencers som marknadsför sina produkter till en ung publik utan att ha någon speciell information om detta. Tipsfrån er på Konsumentverket?”

Till svar skriver Konsumentverket att det inte är förbjudet med reklam riktat till barn. Det som däremot är förbjudet är direkta köpuppmaningar till barn.

Trots att Konsumentverken nu lagt ner utredningen så skriver man i ett dokument som skickats till Pontus Rasmusson att man ser allvarligt på de aktuella överträdelserna och att ärendet kommer att följas upp noga. Anser de att han begår nya fel så kan en ny tillsyn av influencern komma att inledas.

Arvid NorlingSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons