Annons
Växjö

Köpare av fastighet får inte flytta in – tvist i domstol är över

Växjö • Publicerad 5 december 2021
Genrebild.
Genrebild.Foto: NILS JAKOBSSON

Några veckor innan ett Växjöpar skulle tillträda sin nyköpta fastighet i trakten av Ingelstad meddelade säljarna att de inte vill fullfölja affären – trots att ett köpekontrakt hade undertecknats i april mellan säljarna och ett ombud för köparna.

Köparna vände sig då till tingsrätten för att vid vite av en kvarts miljon kronor förmå säljarna att underteckna det fullständiga köpebrevet. Något säljarna invände mot.

Annons

”Det är en allmänt vedertagen princip att avtal ska hållas. XX och YY (säljarna) har på grund av det beskrivna handlandet gjort sig skyldiga till kontraktsbrott och är därmed skadeståndsskyldiga”, sa köparnas ombud Victor Herrera till Smålandsposten.

Tvisten i domstolen handlade om huruvida ett giltigt avtal hade upprättats, eftersom ”någon originalfullmakt för ombudet inte hade uppvisats i samband med avtalsskrivningen”, skriver tingsrätten. Enligt säljarna ska fullmakten ha förstörts innan undertecknandet och ska därför anses som återkallad.

Nu har parterna nått en förlikning som innebär att säljarna ska återbetala handpenningen till köparna samt ytterligare 75 000 kronor som kompensation för att de trots kontraktet inte får överta fastigheten. Totalt handlar det om drygt 350 000 kronor.

Här saknas innehåll

Testa SMP digital plus: En månad för en krona

Just nu kan du testa Smålandsposten helt digitalt i en månad för endast en krona.

Du får tillgång till allt innehåll på smp.se, appen MinSMP, sportsajterna minHockey.se och minBoll.se, MeraLjungby.se, MeraAlvesta.se, MeraNaringsliv.se, nöjessajten vxoWeek.se samt e-tidningen.

Läs mer om erbjudandet och teckna din prenumeration här!

Tova LyrénSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons