Annons
Växjö

Köpare och säljare i strid om elstödet – efter att villa i Växjö bytt ägare

Förra sommaren bytte en villa i Växjö ägare. Och några månader senare betalades elstödet för fastigheten ut.
Nu har Växjö tingsrätt beslutat vem som hade rätt till stödet, sedan både köparna och säljarna tagit strid om pengarna.
Växjö • Publicerad 15 oktober 2023
Arkivbild.
Arkivbild.Foto: MAXIM THORE

Växjö tingsrätt har nu avgjort en tvist om elstödet för en villafastighet i Växjö. Elstödet i omgång ett gällde hushållens elförbrukning mellan oktober 2021 och september 2022 och det betalades ut av Försäkringskassan senare under hösten.

Den aktuella villan såldes under sommaren 2022 och eftersom paret som köpte huset stod på elnätsavtalet den 17 november fick de elstödet utbetalat.

Annons

Men detta tyckte inte paret som sålde villan var rättvist och de valde att stämma köparna vid Växjö tingsrätt. Säljarna hävdade att de hade betalat merparten av elräkningarna för perioden och de borde därför ha rätt till drygt nio månaders stödpengar, en summa på cirka 18 000 kronor.

Köparna sa nej till säljarnas ersättningskrav och förklarade att de hade rätt till hela elstödet, eftersom de stod på elavtalet vid brytdatumet den 17 november.

Men domstolen går nu på säljarnas linje i tvisten. Rätten tar sikte på en punkt i köpeavtalet mellan parterna som fastställde att ”intäkter och kostnader hänförliga till fastigheten för tiden före tillträdesdagen svarar säljaren för medan köparen svarar för intäkter och kostnader som uppkommer från och med tillträdesdagen”.

Rätten beslutar därför att paret som köpte villan ska betala tillbaka de 18 000 kronorna till säljarparet.

Här saknas innehåll

Jesper MarkenSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons