Annons
Växjö

Köpte krockskadad bil från Växjöfirma som inte existerade

Mannen upptäckte att den exklusiva begagnade bilen var krockskadad och att firman om han trodde han köpte bilen av inte existerade.
Nu förlorar den besvikne köparen – som hade krävt hävning eller ett rejält prisavdrag – tvisten mot Växjöbon som sålde bilen.
Växjö • Publicerad 19 oktober 2022
Genrebild.
Genrebild.

I januari köpte en man från Blekinge en exklusiv begagnad bil av en bilfirma i Växjö. Bilen kostade cirka 340 000 kronor men när mannen kort efter köpte lämnade in fordonet hos en märkesverkstad, upptäcktes att den hade dolda lackskador och var krockskadad.

Enligt köparen hade säljaren inte upplyst honom om detta. Och när han kontrollerade bilföretaget via Skatteverket visade det sig att det inte existerade, utan Växjöbon som han hade köpt bilen av hade agerat som privatperson vid försäljningen men använt avtalsmallar med det fiktiva företagsamhet på.

Annons

Mannen kände sig lurad och vände sig till Allmänna reklamationsnämnden (ARN). Han krävde i första hand att få häva det misslyckade bilköpet och i andra hand 86 000 kronor i prisavdrag för den ”vilseledande informationen”.

Växjöbon som sålde bilen hävdade i sitt svar till ARN att han tydligt hade förklarat att det rörde sig om ett privatköp och att köparen i lugn och ro fick gå igenom bilen för att hitta eventuella fel.

ARN gör nu tummen ner för köparens krav på hävning eller prisavdrag. Enligt nämnden har han inte kunnat bevisa att bilen ”avviker från vad som har avtalats mellan parterna eller att det finns några andra brister på den”.

Här saknas innehåll

Jesper MarkenSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons