Annons
Växjö

Kostnaderna för hyrpersonal ökade kraftigt i fjol

Växjö • Publicerad 12 mars 2022
Foto: Pixabay/Johanna Svensson

Region Kronoberg vill vara oberoende av hyrpersonal och minska kostnader för just hyrpersonal. Men under förra året ökade regionens kostnader inom samtliga verksamhetsområden utom psykiatri.

Totalt ökade kostnaderna för inhyrd personal med 41 miljoner kronor till 222 miljoner kronor under 2021 jämfört med 2020. Enligt Region Kronoberg har ökningen ett tydligt samband med pandemin.

Annons

– Vi har medvetet valt att ta in hyrpersonal för att säkra patientsäkerheten och personalens arbetsmiljö i mesta möjliga mån. Nu satsar vi på att minska användningen av hyrpersonal igen, säger Mikael Johansson (M), regionstyrelsens ordförande.

Kostnaden för inhyrd personal inom Region Kronoberg hälso- och sjukvård utgjorde 6,6 procent av de totala personalkostnaderna under 2021, vilket är en ökning med 22 procent jämfört med 2020 då hyrkostnaden stod för 5,6 procent av personalkostnaden.

Hyrkostnaderna ökade som mest inom sjukhusvården, med hela 40 procent, och inom primärvården ökade kostnaderna med 13 procent. Däremot har de inom psykiatrin minskat kostnaderna med 39 procent.

Region Kronoberg hade som mål för 2021 att hyrpersonal skulle stå för fyra procent av personalkostnaden.

Erbjudande

Testa SMP digital plus: En månad för en krona.

Just nu kan du testa Smålandsposten helt digitalt i en månad för endast en krona.

Du får tillgång till allt innehåll på smp.se, appen MinSMP, sportsajterna minHockey.se och minBoll.se, MeraLjungby.se, MeraAlvesta.se, MeraNaringsliv.se, nöjessajten vxoWeek.se samt e-tidningen.

Läs mer om erbjudandet och teckna din prenumeration här!

Oscar AppelgrenSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons