GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

TV: Kraftig brand i bageri och pizzeria – misstänkt anlagd

Sent på onsdagskvällen ryckte räddningstjänsten ut till en brand i en byggnad på Öster i Växjö.
Polisen misstänker att branden är anlagd.
Växjö • Publicerad 3 augusti 2022 • Uppdaterad 4 augusti 2022

Det var strax före klockan 22.30 som SOS fick larm om en brand på Lektorsvägen på Öster i Växjö. Enligt initiala uppgifter handlade det om en lägenhetsbrand, men det visade sig istället vara en lägre del av en byggnad, med bland annat bageri, pizzeria och frisersalong, som drabbats.

Räddningstjänsten var framme vid klockan 22.31 och meddelade då att det brann kraftigt på platsen.

– Då är det full brand på vinden. Hela taket och vinden på den har brunnit av, men vi har nog lyckats begränsa branden till det så att nedervåningen är förhållandevis intakt. Sedan kommer det nog bli rökskadat och vattenskador där nere, säger Dan Nyberg, räddningsledare vid Värends räddningstjänst.

Den här låga delen, som ska vara cirka 10x25 meter stor, är även ihopbyggd med ett flerfamiljshus.

– Till en början var det väldigt stor spridningsrisk till lägenheterna. Men vi har klarat dem också, säger Nyberg.

bild 1/3

Ambulans och polis var också på plats på kvällen. Det är oklart hur branden startat, enligt polisens presstalesperson som inte har några uppgifter om att personer skadats.

– Just nu är vi i eftersläckningsfasen. Vi har lite småbränder i konstruktionen på den låga delen av byggnaden. Vi håller på och avvecklar lite här, säger Nyberg vid midnatt.

Han har inte heller fått några rapporter om skadade personer.

Räddningstjänstpersonal från Växjö, Rottne och Alvesta deltog i arbetet.

– Jag skulle säga att vi är här ett antal timmar till. Kanske med en liten styrka ända till imorgon bitti, säger Dan Nyberg.

– Vi vet inte vad som har startat branden och då får vi jobba utifrån det. Vi vidtar lite utredningsåtgärder på plats nu för att få rätsida på det, sade Per Bergendahl, jourhavande förundersökningsledare vid polisen i Växjö, klockan 01.45.

Senare under natten uppger han att det finns indikationer på att branden är anlagd. Händelsen rubriceras som grov mordbrand.

– Ingen är misstänkt i nuläget, säger Bergendahl.

Charlotte StjernkvistSkicka e-post
Per-Johan Thörn WistrandSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.