Annons
Växjö

Kränkningar inom skolan ska granskas

Växjö • Publicerad 8 juli 2024
Foto: Johanna Eriksson

Efter rapporter om kränkningar mot hbtqi-personer och antisemitiska hatbrott i skolan har revisorerna i Växjö kommun tagit beslut om att göra en fördjupad granskning av kommunens arbete inom området.

– Växjös barn och unga har lagstadgad rätt till en skolgång utan hat, våld eller andra kränkningar. Skolpersonalen har på motsvarande sätt rätt till en trygg arbetsmiljö. Skolan en skyldighet att vidta åtgärder och anmäla brott. Vi kommer nu att granska utbildningsnämndens arbete mot kränkningar, både mellan elever och mot personal, säger Oliver Rosengren, ordförande för Växjö kommuns revisorer.

Annons

Granskningen ska enligt kommunen bedöma om utbildningsnämnden driver ett ändamålsenligt arbete för att motverka kränkande behandling, trakasserier och diskriminering av elever samt hot och våld gentemot personal. Granskningen ska säkerställa att alla elever har en trygg skolmiljö med studiero, utan kränkande behandling, trakasserier och diskriminering.

Bakgrunden till granskningen är lokal rapportering om kränkningar mot hbtqi-personer i skolan och nationella rapporter om antisemitiska hatbrott i skolan men granskningen kommer att gälla all kränkande behandling på de kommunala skolorna i Växjö kommun.

Kommunens revisorer granskar varje år all verksamhet som drivs av styrelser, nämnder och fullmäktigeberedningar.

Här saknas innehåll

Oscar AppelgrenSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons