Annons
Växjö

Kränkningar och mobbning på byggarbetsplatser i länet

Växjö • Publicerad 24 oktober 2022
Genrebild.
Genrebild.Foto: Johan Hultgren

En ny undersökning från Byggnads visar på stora brister i byggnadsarbetarnas psykosociala arbetsmiljö. Bland de 37 medlemmar i Kronoberg som deltog i undersökningen svarade 62 procent att det någon gång under de senaste åren förekommit kränkande handlingar. I en majoritet av fallen är chefen en av dem som mobbar. Kronoberg tillhör de län där allra flest svarat att det förekommit kränkningar på arbetsplatsen.

Under den här veckan genomför Byggnads kontroller på 25 byggarbetsplatser i Kronoberg med särskilt fokus på att göra upp med machokulturen i branschen.

Annons

– Det här är helt oacceptabla siffror och måste bli en varningsklocka för branschen. En osund machokultur leder inte bara till att många mår dåligt, det ökar också riskerna i den fysiska arbetsmiljön. Ska vi kunna rekrytera och behålla personal måste den psykosociala arbetsmiljön prioriteras högre. Bristen på kontroller och sanktioner gör att företag som inte tar sitt ansvar helt kan smita under radarn, säger Morgan Nyberg, ordförande för Byggnads Småland-Blekinge.

Under förra året gjordes kontroller på 29 arbetsplatser i Kronoberg med fokus på ergonomi och arbetsmiljö. Sju av dessa, alltså 24 procent, uppvisade brister.

– Resultaten i Kronoberg förra året lämnar en hel del övrigt att önska. Att så här många arbetsplatser uppvisar brister är inte acceptabelt. Nu gör vi en kraftsamling för att skapa en byggbransch där alla trivs och mår bra, säger Morgan Nyberg.

Oscar AppelgrenSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons