Annons

Kreatörerna har öppnat butik i Växjö: ”Det ska vara en samlingsplats”

Tre kvinnliga kreatörer har gått ihop och öppnat en butik tillsammans. Med systerskap, hantverk och återbruk i fokus driver Linn Skogslilja, Sara Nygren och Hanna Lindelöf butiken Moonsystrar på Väster i Växjö.
– Det ska finnas något för alla oavsett vad man har för stil, säger Linn Skogslilja.
Växjö • Publicerad 10 november 2023
Sara Nygren och Linn Skogslilja har tillsammans med Hanna Lindelöf startat en butik på Wieselgrensgatan i Växjö.
Sara Nygren och Linn Skogslilja har tillsammans med Hanna Lindelöf startat en butik på Wieselgrensgatan i Växjö.Foto: David Johansson

Novembermörkret börjar lägga sig över Växjö och på Väster är det mörkt i många villor och lägenheter denna torsdagseftermiddag. Men så ser man det. Det ombyggda garaget på Wieselgrensgatan vars interiör lyser upp likt ett höstträd med olika färger av orange och gult.

”Vem som helst som kommer hit ska känna sig som hemma här. Vi vill att det ska hända saker här”
Linn Skogslilja

Här har Linn Skogslilja, Sara Nygren och Hanna Lindelöf nyligen öppnat upp butiken Moonsystrar som säljer konst, kläder, smycken, inredning, kristaller och rökelser. Det är hantverk och återbruk och ska vara något för både hem och själ.

Annons

– Jag har drömt om det här jättelänge och nu har jag vågat hoppa och ta steget. Det är lite skrämmande men känns samtidigt så naturligt, säger Linn Skogslilja som gör smycken och syr kläder av återbrukade material.

Vi träffar henne tillsammans med Sara Nygren som gör spraymålade poster och målar tavlor. I det intilliggande bostadshuset har Linn Skogslilja en lägenhet och sin ateljé. Det var också där planerna på en butik startade och hon har testat med pop up-butik från bostaden. Nu har kläderna, smyckena, tavlorna och Hanna Lindelöfs kristaller och handmålade ljus fått ta plats i det ungefär 20 kvadratmeter stora, ombyggda, garaget med balkar i taket.

– Det känns jätteskönt. Det ska finnas något för alla oavsett vad man har för stil, säger Linn Skogslilja och får medhåll av Sara Nygren:

– I de här sammanhangen blir det ju mycket så att man samarbetar och hittar systerskap. Man hjälper varandra och hittar nya vägar och vi ville samlas på ett ställe.

Namnet på butiken, Moonsystrar, anspelar på just systerskapet. Linn, Sara och Hanna driver butiken för att kunna lyfta sina egna och varandras skapelser och skapa en samlingsplats.

– För mig handlar det om systerskapet, dels som kvinnor emellan och dels som kreatörer. Jag upplever att konstvärlden är svår att ta sig in i och det är en ganska stängd värld om man inte har en självklar del i den. Man måste hitta andra vägar och det här är vår plats som vi utformar som vi vill, tillsammans, säger Sara.

Det gamla garaget på Wieselgrensgatan 20 är numera en butik med kläder, smycken, posters, kristaller och inredning.
Det gamla garaget på Wieselgrensgatan 20 är numera en butik med kläder, smycken, posters, kristaller och inredning.Foto: David Johansson

Linn Skogslilja är mest i butiken eftersom både Sara och Hanna har andra jobb vid sidan om. Sara Nygren är biståndshandläggare på Växjö kommun och Hanna Lindelöf arbetar på H&M i centrala Växjö. Linn drev tidigare butiken Skrinet i Tegnérgallerian i två och ett halvt år innan hon gick in i väggen för tio år sedan.

– Jag köpte den från Noa Noa-ägarna och sålde kläder, smycken och skor innan jag gick in i väggen. Det här är mitt sätt att komma tillbaka igen, säger hon.

Hur har den här tiden mellan butikerna varit?

– Det har varit tufft på många sätt. Både att bearbeta det som varit och att lära känna sig själv och förstå hur man fungera. Att börja om.

Annons

Nu har hon just det. Börjat om. Tillsammans med Sara Nygren och Hanna Lindelöf finns planer på att utöka butikens sortiment, att låta butiken utformas allteftersom.

– Vi vill att det ska vara en samlingsplats, säger Sara Nygren.

– Vem som helst som kommer hit ska känna sig som hemma här. Vi vill att det ska hända saker här och planerar evenemang framöver.

Systerskapet är viktigt för Sara Nygren och Linn Skogslilja.
Systerskapet är viktigt för Sara Nygren och Linn Skogslilja.Foto: David Johansson

Här saknas innehåll

Oscar AppelgrenSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons