Annons
Växjö

Kriminalvården visar intresse för Räppetomten – kan bli nytt fängelse

Växjö • Publicerad 12 november 2023
I stället för ett sjukhus kan tomten på Växjö bli plats för ett nytt fängelse.
I stället för ett sjukhus kan tomten på Växjö bli plats för ett nytt fängelse.Foto: Calle Rydqvist

Kriminalvården är intresserade av att bygga på den tomt i Räppe som ursprungligen var tänkt att vara för det nya sjukhuset som sedan stoppades.

P4 Kronoberg rapporterar att Kriminalvården bett om ett möte med regionstyrelsens ordförande Mikael Johansson (M) och skriver i ett mejl att de ser marken som extra intressant eftersom den är planlagd för vård och att möjligheterna till en etablering i Växjö är mycket goda.

Annons

– Kriminalvården gör en utbyggnad av fängelser så jag tror att de är ute efter att bygga ett fängelse. Att det är det de vill, säger Mikael Johansson (M) till P4 Kronoberg.

Han antar att kriminalvård skulle kunna bedrivas under den detaljplanen men om det rör sig om ett fängelse och vad planerna innefattar är inte känt än. Om några veckor ska Allianspartierna träffa Kriminalvårdens representanter för att få mer information.

För några månaderna sedan föreslog Centerpartiet genom Thomas Magnusson och Claes Bromander att Kriminalvården just skulle bygga ett nytt fängelse på Räppetomten.

Kriminalvården har i rapporten ”Kriminalvårdens kapacitetsbehov till följd av Tidöavtalet” listat vad reformerna innebär för verksamheten. Kapacitetsbehovet för anstalt beräknas öka med mellan 3 300-4 900 fängelseår, där ett fängelseår motsvarar ungefär en anstaltsplats.

Kriminalvården har både nybyggnader samt om- och tillbyggnader på gång på flera olika anstalter i landet. När Smålandsposten i somras frågade om Kriminalvårdens planer i Växjö fick vi svaret: ”För närvarande har Kriminalvården inga planer på att bygga nytt fängelse i Växjö“. Men myndigheten kan ha tänkt om.

Här saknas innehåll

Oscar AppelgrenSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons