Annons
Växjö

Krisen växer på Centrumskolan – rektorn har sagt upp sig

Endast 18 procent gick ut med fullständiga betyg i årskurs 6 på Centrumskolan. Nu har dessutom rektorn valt att säga upp sig från sin tjänst.
– Det har varit ett jätteutmanande år och vi har fått göra ett stort jobb, säger rektorn Rikard Samuelsson.
Växjö • Publicerad 17 juli 2023
Rikard Samuelsson lämnar tjänsten som rektor för Centrumskolan. En skola som har svidande kritik det senaste året och nu senast pratade Centerpartiet i Växjö om att utreda en nedläggning av skolan.
Rikard Samuelsson lämnar tjänsten som rektor för Centrumskolan. En skola som har svidande kritik det senaste året och nu senast pratade Centerpartiet i Växjö om att utreda en nedläggning av skolan.Foto: Smålandsposten/Montage

Rikard Samuelsson som jobbat som rektor på Centrumskolan har valt att lämna sin tjänst. Enligt chefen för utbildningsförvaltningen Anders Elingfors valde han självmant att säga upp sig.

– Han har fått ett nytt jobb på en gymnasieskola i Växjö, säger Anders Elingfors som beskriver läsåret för Centrumskolan som utmanande.

Annons

Rikard Samuelsson berättar att han jobbat på Centrumskolan i flera år.

– Jag har varit där i många och år det var kanske dags att göra något annat. Det är som att ha en fotbollstränare i många år. Centrumskolan är en fantastisk skola, säger den avgående rektorn och menar på att han lämnar skolan ett gott skick.

– Vi har slutfört vårt jobb med Skolinspektionen och lagt fram en budget i balans och jag tänkte att det var ett gynnsam situation för nästa att ta över.

Rikard Samuelsson lämnar rollen som rektor på Centrumskolan i Växjö.
Rikard Samuelsson lämnar rollen som rektor på Centrumskolan i Växjö.Foto: Urban Nilsson

Men är det verkligen en gynnsam situation när skolbetygen ser ut som det gör och Centerpartiet i Växjö vill utreda en skolnedläggning?

– Jag blev tagen på sängen när politikerna gör ett sådant utspel. Ja, det har varit ett jätteutmanande år och vi har fått göra ett stort jobb, säger Rikard Samuelsson.

Vad tycker du om idén med nedläggning?

– Min uppfattning är att det behövs en skola på Araby. Mitt tänk är att det finns en bas där vi jobbar med elever och föräldrar som har det tuffast. Om man väljer att bussa runt elever så blir det ändå problem.

Rekryteringsprocessen har redan startat för en ny rektor, tills dess kommer Christian Bjelk vara tillfällig rektor.

När betygen i årskurs 6 redovisades för samtliga skolor i sommar visade sig att Centrumskolan låg i botten med endast 18 procent som hade fullständiga betyg.

– Det varit lågt resultat i flera år och detta är det lägsta vi har sett hittills i årskurs 6 på Centrumskolan. Det sticker ut i Växjö och Sverige. Här behöver man göra ett omtag.

Anders Elingfors är förvaltningschef i utbildningsförvaltningen på Växjö kommun.
Anders Elingfors är förvaltningschef i utbildningsförvaltningen på Växjö kommun.Foto: Hilda Frankki
Elvedin BasicSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons