Annons
Växjö

Kritik mot Växjös p-avgifter på kvällstid: ”Ett hån”

I Växjös zon 1 kostar det 18 kronor i timmen att parkera fram till klockan 21. Det är ett hån mot alla som vill besöka centrum på kvällstid, anser en Växjöbo som kräver att den avgiftsbelagda tiden återgår till klockan 18, som i ”de flesta andra svenska städer”.
Växjö • Publicerad 22 augusti 2023
Växjö centrum från ovan.
Växjö centrum från ovan.Foto: Björn Villabona

År 2019 beslutade kommunfullmäktige att den avgiftsbelagda parkeringstiden i zon 1 i Växjö centrum skulle utökas från klockan 18 till klockan 21 på vardagskvällarna. Däremot lämnades timtaxan i zon 1, som är 18 kronor, oförändrad.

Nyligen vände sig en Växjöbo till kommunen med ett medborgarförslag om att Växjös nya S-ledda politiska styre omedelbart borde besluta om att slopa p-avgifterna på kvällarna.

Annons

”Den utökade tiden till klockan 21 då parkering måste bekostas har drabbat stadens kulturverksamheter och den kämpande restaurangbranschen. Detta är ett hån mot de som vill gå på teater och bio och äta ute ibland”, skriver Växjöbon i förslaget och tillägger att i de flesta andra svenska städer så är det avgiftsfritt i centrum efter klockan 18.

När medborgarförslaget var uppe för behandling i samhällsbyggnadsnämnden i juni vållade det viss politisk strid.

Oppositionens politiker i nämnden (M, L, KD och SD) röstade för att kommunen omedelbart skulle genomföra en utvärdering av införandet av p-avgifterna på kvällstid.

Men det blev den styrande majoritetens svar på medborgarförslaget som tog hem omröstningen i nämnden. Det svaret lyder att kommunen för närvarande arbetar med en översyn av hela parkeringssystemet i Växjö och i den översynen ingår både parkeringstider, taxor och zonindelningar.

Här saknas innehåll

Jesper MarkenSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons