Annons
Växjö

Kritiserade höghus i Växjö har en våning för mycket

Fastighetsbolaget SBB tog strid för sina planerade höghus i Växjö som länsstyrelsen hade upphävt bygglovet för.
Nu slår mark- och miljödomstolen dock fast att husen inte får byggas, eftersom de har en våning för mycket.
Växjö • Publicerad 19 februari 2023

Här saknas innehåll

Smålandsposten har tidigare rapporterat om det Stockholmsbaserade fastighetsbolaget SBB:s planer på att förtäta bostadsområdet Hov Dalbogård strax norr om Växjö centrum med nya lägenhetshus.

SBB har i många år haft planer på att bygga cirka 200 bostäder i området, främst genom nya flerbostadshus längs med Mörners väg.

Annons

Flera grannar har genom hela processen protesterat mot förtätningen av området men i fjol gav byggnadsnämnden bygglov för den första etappen av SBB:s byggprojekt – två sexvåningshus med totalt 72 lägenheter. För att få plats med byggnaderna måste garagelängorna utmed vägen rivas.

De planerade sexvåningshusen på Hov Dalbogård i Växjö bedöms enligt både länsstyrelsen och mark- och miljödomstolen ha sju våningar. Illustration från SBB:s bygglovsansökan
De planerade sexvåningshusen på Hov Dalbogård i Växjö bedöms enligt både länsstyrelsen och mark- och miljödomstolen ha sju våningar. Illustration från SBB:s bygglovsansökan

Men efter att ett stort antal grannar överklagat bygglovet beslutade länsstyrelsen i höstas att det skulle upphävas. Myndigheten slog ner på SBB:s husritningar och bedömde att de fönsterlösa vindsutrymmena högst upp i husen utgjorde ett extra våningsplan. Därmed skulle husen bli sju våningar höga – i strid mot den gällande detaljplanen.

SBB valde att ta strid för sitt byggprojekt och överklagade till mark- och miljödomstolen i Växjö. Enligt bolaget var länsstyrelsens beslut fel, eftersom det översta planet på byggnaderna ”är ett utrymme avsett för installationer för ventilation … och är att anse som en vind och inte en våning”.

Men mark- och miljödomstolen går nu på länsstyrelsen linje och konstaterar att byggnaderna – om de byggs enligt ritningarna – skulle få sju våningar ”vilket strider mot bestämmelserna i gällande detaljplan”.

SBB kan överklaga till Mark- och miljööverdomstolen, men då måste bolaget först beviljas prövningstillstånd.

Jesper MarkenSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons