Annons
Växjö

Kritiserade höghusen i Öjaby kvar i nytt förslag – ”Vi kommer protestera”

Kommunen vill se fler bostäder i Öjaby.
Ett nytt förslag är ute för granskning.
Även den här gången ingår det höghus.
Det har tidigare mötts av hård kritik.
Nu väntar nya protester.
Växjö • Publicerad 26 juli 2023
– Det bästa vore att inte bygga alls men om det nu ska byggas får det byggas lite mer måttligt, säger Rolf Linde, en av de Öjabybor som protesterat mot exploateringen av norra Öjaby.
– Det bästa vore att inte bygga alls men om det nu ska byggas får det byggas lite mer måttligt, säger Rolf Linde, en av de Öjabybor som protesterat mot exploateringen av norra Öjaby.Foto: Lena Gunnarsson

– Naturligtvis. Vi kommer försöka hålla ut. Vi kommer protestera mot det och vi kommer gå så långt vi kan den här gången också, säger Rolf Linde, 75, som är en av många Öjabybor som protesterat mot exploateringen av norra delen av Öjaby.

Växjö kommun och en stor majoritet av politikerna har tidigare ställt sig bakom planerna på att bygga bostäder norr om Öjaby. Så ser det ut även den här gången.

Annons

– Växjö växer och vi behöver hela tiden skapa nya bostadsområden. Det här är en del som vi kan växa på, säger samhällsbyggnadsnämndens ordförande Otto Lindlöf (S).

Planområdet är 55 hektar stort och drygt åtta hektar ska bebyggas, enligt det nya förslaget till detaljplan. ”Kommunens avsikt är att till största delen bevara värdefulla skogsområden och öka tillgängligheten till rekreationsområdet. Området närmast Helgasjön, inom strandskyddat område, lämnas utanför detaljplanen”, står det bland annat i förslaget.
Planområdet är 55 hektar stort och drygt åtta hektar ska bebyggas, enligt det nya förslaget till detaljplan. ”Kommunens avsikt är att till största delen bevara värdefulla skogsområden och öka tillgängligheten till rekreationsområdet. Området närmast Helgasjön, inom strandskyddat område, lämnas utanför detaljplanen”, står det bland annat i förslaget.Foto: Växjö kommun

Hela planområdet är på 55 hektar, cirka 110 fotbollsplaner. Tanken är att det ska byggas villor och flerbostadshus på upp till sex våningar på drygt åtta hektar av markområdet. Sammanlagt handlar det om runt 340 bostäder.

Exploateringsplanerna har mötts av kraftig kritik från Öjabybor som inte vill se några höghus där och som befarar trafikstockningar och förstörda natur- och kulturvärden.

I ett försök att få politikerna att tänka om skrev över 100 fastighetsägare och boende i Öjaby under en protestlista som skickades till politikerna i kommunfullmäktige när de skulle ta beslut om en detaljplan för området i februari 2022.

Det gav inte resultat men när detaljplanen överklagades till Mark- och miljödomstolen i Växjö revs fullmäktiges beslut upp.

Domstolen hade inga invändningar mot höghusplanerna men ansåg inte att inventeringen av de höga naturvärden som finns i området höll måttet.

Efter domstolens bedömning har en ny naturvärdesinventering tagits fram och nu finns det ett nytt förslag till detaljplan – anpassat till resultatet av inventeringen, enligt kommunen.

Fridlysta arter som revlummer och grön sköldmossa stryker till viss del med men inte till den grad att det hotar deras bevarandestatus, anser kommunen.

Det nya förslaget är ute för granskning till och med den 25 augusti.

– Nu hoppas jag att vi ska få igenom den här detaljplanen, säger Otto Lindlöf.

Annons

Även den här gången får kommunen räkna med protester, enligt Rolf Linde.

– Det bästa vore att inte bygga alls men om det nu ska byggas får det byggas lite mer måttligt, säger han.

Lennart ErnstssonSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons