Annons
Växjö

Krog i centrala Växjö prickas av kommunen

Växjö • Publicerad 22 juni 2023

En krog i centrala Växjö prickas av Växjö kommun efter att ha brutit mot alkohollagens bestämmelser. Krogen ska ha brutit mot bestämmelser vad gäller marknadsföring och serveringstider.

Under våren genomförde kommunens miljö- och hälsoskyddsinspektörer en inspektion på krogen och upptäckte att det stod en skylt utanför med två budskap som inte är i enlighet med alkohollagens begränsningar på marknadsföring.

Annons

Efter besöket kontaktade en miljö- och hälsoskyddsinspektör Konsumentverket för att rådfråga hur de ser på denna typ av marknadsföring. Enligt konsumentverket innehöll skyltar inte ”någon saklig information samt att påståendena kan anses vara av uppmanande karaktär vilket inte är förenligt med måttfullhetskravet i alkohollagen”.

I kommunens beslut om att meddela erinran skriver en miljö- och hälsoskyddsinspektör att det är tillståndshavarens ansvar att veta vad som krävs av dem utifrån de lagar som deras serveringstillstånd byggs på och tillsynas efter och att marknadsföring är en stor del av alkohollagen.

Dessutom har krogen serverat alkohol utanför de beviljade serveringstiderna. Under en kväll i våras serverade de alkohol senare in på natten än de hade tillstånd till att göra. Få att få utökade serveringstider vid specifika tillfällen krävs det att man ansöker hos kommunen, betalar in en handläggningsavgift och därför görs en utredning.

Kommunen skriver i en annan handling kopplat till ärendet att det utifrån uppgifterna i utredningen finns starka skäl att ifrågasätta tillståndshavarens personliga lämplighet och att tillståndshavaren inte har uppfyllt måttfullhetskraven vid marknadsföring. Dessutom har krogen varit oaktsam vid servering av alkohol.

MISSA INTE VÅRT ERBJUDANDE! Testa Smålandsposten gratis i 30 dagar:

Oscar AppelgrenSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons