Annons
Växjö

Kroggäster utslängda när det blev sommartid – polisen beordrade stängning trots tillstånd

Klockan 02:00 natten till söndagen blev klockan 03:00.
Det vill säga sommartid – och stängningsdags för krogarna.
Så tolkade polisen det och kroggästerna slängdes ut.
Det möts nu av kritik eftersom tillståndet säger något annat.
Växjö • Publicerad 5 april 2024
– Vi hade fullt hus och gästerna upplevde det som att vi försökte lura dem, berättar Samdri Vairagi, en av Kafé de luxe delägare.
– Vi hade fullt hus och gästerna upplevde det som att vi försökte lura dem, berättar Samdri Vairagi, en av Kafé de luxe delägare.Foto: Lennart Ernstsson

En förlorad timma på våren när klockan ställs fram till sommartid och tvärtom när klockan ställs tillbaka på hösten till vintertid.

Det kan verka som enkel matematik för krogarna som har tillstånd att servera alkohol och håller öppet till klockan 03:00 i Växjö.

Annons

Men den här gången blev det riktigt rörigt. I vart fall för gäster och personal på Kafé de luxe i centrala Växjö.

Polisens tolkning var att krogen skulle stänga när det blev sommartid och klockan vreds fram en timma.

– Klockan 02:00 blev kl 03:00 och då ansåg befäl på plats att då är kl 03:00 och då gäller inte tillståndet längre, säger polisens presstalesperson Eva-Lotta Hermansson Truedsson.

Personalen på Kafé de luxe fick någon timma på sig att tömma lokalerna. Annars skulle polisen gå in och göra det.

– Vi blev paff. Vi var inte alls beredda på det men vi ansåg inte att vi hade något val och stängde, säger Tracy Kityo som var serveringsansvarig.

Det var fullsatt, över 400 gäster och kö utanför, och var inte ett särskilt populärt besked för gästerna som betalat entrén på 120 kronor.

– Vi hade fullt hus och gästerna upplevde det som att vi försökte lura dem, berättar Samdri Vairagi, en av Kafé de luxe delägare.

Det som polisen inte hade koll på är formuleringarna i Kafé de luxe serveringstillstånd, att de får ha öppet tre timmar efter midnatt.

”Servering vid övergång från sommartid till vintertid eller vid övergång från vintertid till sommartid får ske som längst tre timmar efter midnatt.”

Det är tolvslaget som är utgångspunkten, inte när klockan ställs om till vinter- eller sommartid, förklarar Samdri Vairagi.

Annons

Enligt en mejlkonversation som Smålandsposten tagit del av medger en av kommunens alkoholhandläggare att skrivningen i serveringstillståndet innebär att Kafé de luxe har rätt i sin tolkning.

Det är också så det har fungerat i många år, konstaterar Samdri Vairagi.

– Vi har alltid haft öppet tre timmar efter midnatt, vår som höst. Det har fungerat hur bra som helst och vi har inte hört någon kommentera det, säger han.

Det innebär att polisen stängde stället en timma för tidigt och det kostade krogen 40 000-50 000 kronor i minskad omsättning, enligt Samdri Vairagis beräkningar.

– Det är katastrof att de inte har koll på serveringstillstånden och vad som gäller, säger han.

– Vi får helt enkelt göra om och göra rätt framåt, säger Lisa Larsson (S), ordförande i miljö- och byggnämnden.
– Vi får helt enkelt göra om och göra rätt framåt, säger Lisa Larsson (S), ordförande i miljö- och byggnämnden.Foto: Elvedin Basic

Växjö kommun var inte delaktig i stängningen i helgen men det är formuleringarna i kommunens tillstånd som har ställt till det.

Det lovar miljö- och byggnämndens ordförande Lisa Larsson (S) att ändra på.

– Det viktigaste för mig är att ingen krog missar tid för att hålla sin verksamhet öppen. Våra krogar och uteställen ska veta hur de ska agera kommande år. De ska inte förlora försäljning på att vi har otydliga skrivningar, säger hon i en kommentar via mejl.

Samdri Vairagis har ett förslag till kompensation:

– De kan låta oss ha öppet till 04:00 en annan kväll för att få tillbaka den timma som vi fick ha det stängt.

Lennart ErnstssonSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons