Annons
Växjö

Kronoberg långt ner på ekoranking

Växjö • Publicerad 20 juli 2023
Genrebild.
Genrebild.Foto: Peter Boström

KRAV genomför varje år en så kallad ekoranking. Där kollar man på alla Sveriges 21 län och jämför både jordbruk och djurhållning. I Kronoberg var 14 procent av djuren i länet var ekologiskt hållna 2022 och 17 procent av jordbruksmarken användes för ekologisk odling och bete. Detta gjorde att man landade på en blygsam femtondeplats i landet.

– Kronoberg halkar efter både när det gäller ekologisk djurhållning och användning av åker- och betesmarker. I ett ekologiskt jordbruk mår djuren bra samtidigt som klimatpåverkan minskar och den biologiska mångfalden gynnas. Ekologiska metoder stärker också jordbrukets motståndskraft mot exempelvis torka, säger Jonas Carlberg, näringspolitiskt ansvarig på KRAV i ett pressmeddelande.

Annons

I landet som helhet var 22 procent av djuren ekologiskt hållna och 20 procent av jordbruksmarken brukades med ekologiska metoder. Kronoberg ligger alltså under snittet i båda kategorierna.

Högst upp av samtliga län ligger Värmland. De har 40 procent av djuren ekologiskt och 34 procent av jordbruksmarken ekologisk.

Här saknas innehåll

Arvid NorlingSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons