Annons
Växjö

Kronoberg sticker ut i ett annars konkursdrabbat Sverige

Växjö • Publicerad 3 augusti 2023
Karl Stjerna, vd Syna.
Karl Stjerna, vd Syna.Foto: Pressbild

I juli gick 589 aktiebolag i landet i konkurs, en ökning med 65 procent jämfört med 2022. Mest av allt ökade konkurserna inom detaljhandel, hotell och restaurang samt byggbranschen.

– Konkurserna har fortsatt att explodera under sommarens första månader vilket är mycket oroväckande, säger Johanna Blomé, ekonom på UC i ett pressmeddelande.

Annons

Creditsafe skriver att det är de högsta siffrorna på 20 år.

Men om man tittar närmare på siffrorna så ser det inte lika mörkt ut överallt. Visserligen har konkurserna i Kronoberg ökat med 167 procent sedan i fjol, men det rör sig om ett i sammanhanget lågt antal företag. 8 företag i Kronoberg kastade under juli in handduken, att jämnföra med 3 stycken under juli 2022.

Sedan årsskiftet är uppgången knappt en procent, från 68 till 69 konkurser. Den minsta ökningen av alla län.

Läget är betydligt ljusare här, konstaterar kreditupplysningsföretaget Syna.

– Jämfört med övriga Sverige är det få företag som gått i konkurs, säger Synas vd Karl Stjerna i ett pressmeddelande med rubriken ”Företagen i Kronobergs län står starka”.

Arvid NorlingSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons