Annons
Växjö

Kronobergare prisas för sina kulturinsatser

Kronoberg • Publicerad 11 oktober 2022
Montage. Tore Sjöqvist, journalist på Växjöbladet Kronobergaren, och kulturföreningen Teater 16.
Montage. Tore Sjöqvist, journalist på Växjöbladet Kronobergaren, och kulturföreningen Teater 16.Foto: Pressbild

Varje år delar Region Kronoberg ut kulturutmärkelser för att uppmärksamma framstående kulturarbetare i länet. Årets utmärkelser går till kulturjournalisten Tore Sjöqvist, kulturföreningen Teater 16 och Folkets Hus i Älmhult.

Tore Sjöqvist, journalist på Växjöbladet Kronobergaren, får årets kulturpris som hedrar personer som genom sin verksamhet gjort en förtjänstfull kulturell insats i Kronobergs län.

Annons

Kulturföreningen Teater 16 i Ljungby får utmärkelsen Kreativ entreprenör inom kulturområdet för sitt arbete att ge möjlighet och utrymme för ungdomar och unga vuxna att mötas och utveckla sina kreativa färdigheter och drömmar.

Priset består av ett konstverk eller konsthantverk som pristagarna själv får välja till ett värde av 10 000 kronor.

Vandringspriset Årets bubblare går till Folkets Hus Älmhult. Årets bubblare går till en aktör som just inlett en spännande utveckling, gärna med fokus på sektorsöverskridande samarbete.

Fakta

Årets vinnare

Kulturpris: Tore Sjöqvist – Växjö/Kronoberg – kulturjournalistik

Motivering: Under många år har Tore outtröttligt och nyfiket bevakat kulturen i hela länet. I Växjöbladet Kronobergaren har han mästerligt målat med sin penna för att synliggöra andras konstnärskap. Han är kunnig och påläst, en fin uttolkare som aldrig bara går på ytan.

Kreativ entreprenör inom kulturområdet: Teater 16 – Ljungby – kulturförening

Motivering: Teater 16 ger möjlighet och utrymme för ungdomar och unga vuxna att mötas och utveckla sina kreativa färdigheter och drömmar. På ett inkluderande och prestigelöst sätt, med stort allvar, arbetar föreningen för att medlemmarnas idéer ska få vingar. Tillsammans flyger de.

Årets bubblare: Folkets Hus Älmhult – kulturhus

Motivering: I en kärv tid har Folkets Hus Älmhult rest sig som en fågel Fenix. Med hjälp av ideella krafter och ett stort engagemang har föreningen skapat en ny kreativ mötesplats. En satsning som betyder mycket för att utveckla ett levande och attraktivt samhälle.

Oscar AppelgrenSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons