Annons
Växjö

Kronobergarna bäst i landet på att äta frukt och grönt

Kronoberg • Publicerad 23 mars 2022
Foto: LENNART MÅNSSON

I Sverige äter endast 15 procent av befolkningen den mängd frukt och grönt som rekommenderas av Livsmedelsverket, WHO. Det visar en ny nationell studie som har utförts av Kantar på beställning av salladsjätten Picadeli. Totalt har 2 400 svenskar deltagit.

Kronobergs län utmärker sig i studien, man är nämligen bäst i landet på att äta enligt rekommendationerna om 500 gram frukt och grönt per dag. 21 procent av kronobergarna uppger att deras matvanor når upp till de önskvärda nivåerna. Det är 6 procent över rikssnittet.

Annons

Över hälften, 52 procent av de tillfrågade kronobergarna skippar dock helt grönsaker några dagar i veckan.

När kronobergare utfrågades om anledningen till att de inte äter mer frukt och grönt svarade 27 procent att man inte har råd. 37 procent svarade att man inte känner till tillräckligt många inspirerande recept.

– Vad vi äter är en av, om inte den viktigaste, faktorn när det kommer till vår hälsa. Därför behöver vi tillsammans jobba för att göra bra mat mer tillgänglig, prisvärd och inspirerande. Hälsosam mat ska inte behöva vara ett ekonomiskt privilegium, det borde vara varje människas rättighet, säger David von Laskowski, koncernchef på Picadeli, i ett pressmeddelande.

Här saknas innehåll

Erbjudande

Testa SMP digital plus: En månad för en krona

Just nu kan du testa Smålandsposten helt digitalt i en månad för endast en krona.

Du får tillgång till allt innehåll på smp.se, appen MinSMP, sportsajterna minHockey.se och minBoll.se, MeraLjungby.se, MeraAlvesta.se, MeraNaringsliv.se, nöjessajten vxoWeek.se samt e-tidningen.

Läs mer om erbjudandet och teckna din prenumeration här!

Tova LyrénSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons