Annons
Växjö

Kronobergs slottsruin kan räddas

Växjö • Publicerad 20 mars 2024
Kronobergs slottsruin.
Kronobergs slottsruin.Foto: David Johansson

Sedan den 1 januari 2023 är Kronobergs slottsruin stängd för besök eftersom slottsruinen är i mycket dåligt skick och fastighetsägaren Statens fastighetsverk, SFV, inte har kunnat garantera säkerheten.

Turerna kring slottsruinen har varit många och samtidigt som de lokala politikerna har fört fram betydelsen av slottsruinen har SFV meddelat att det saknas pengar för att en upprustning av slottsruinen ska kunna göras. Det handlar om en kostnad på omkring 40 miljoner kronor.

Annons

Men nu ser det ut som att Kronobergs slottsruin kan räddas. Slottsruinen har utsetts som ett prioriterat objekt för upprustning.

”Detta är bra för alla kronobergare och Växjös besöksnäring. Slottsruinen är ett välbesökt turistmål men kanske framförallt en historisk plats för oss smålänningar”, skriver Malin Lauber (S), kommunstyrelsens ordförande i Växjö, på Facebook.

Enligt SFV ska de titta på vad som krävs för att göra slottsruinen mer tillgänglig men för det krävs mer utredningar.

– Slottsruinen är av regionalt intresse och det är viktigt att utreda olika alternativ och ta beslut om hur vi ska gå vidare, säger Max Elger, ny generaldirektör för Statens fastighetsverk.

De kommer att titta på slottsruinens kulturhistoriska värden, tekniska status, behov av tillstånd från olika myndigheter, restaureringsförslag och göra kostnadsbedömningar för att utifrån det ta fram förslag på olika nivåer som läggs till grund för ett kommande inriktningsbeslut. Utredningen ska vara klar vid årsskiftet och beräknas kosta tre miljoner kronor.

MISSA INTE!

Här saknas innehåll

Oscar AppelgrenSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons