Annons
Växjö

Kronofogden ändrar sig om skuldsanering – ”skulle vara stötande”

Kronofogden sa först ja till till Växjöbons ansökan om skuldsanering. Men ett bidragsbrott sätter nu stopp. ”Det skulle vara stötande att bevilja dig detta”, uppger fogden i sitt beslut.
Växjö • Publicerad 6 maj 2023
Foto: Sara Burman

En man i Växjö fick förra sommaren ett preliminärt ja från Kronofogdemyndigheten när han ansökte om att beviljas skuldsanering.

Växjöbon har sedan några år det mycket tufft ekonomiskt med flera hundratusen kronor i skulder till ett stort antal fordringsägare, bland annat inkassoföretag och banker.

Annons

Men nyligen beslutade kronofogden att mannen inte ska beviljas någon skuldsanering. Orsaken till detta var att myndigheten hade upptäckt att han i höstas hade dömts i tingsrätten för bidragsbrott och straffats med villkorlig dom och dagsböter.

”Vi bedömer att det inte har gått tillräckligt lång tid sedan du begick brotten …. det skulle därför vara stötande att bevilja skuldsanering för dig”, skriver kronofogdens handläggare i sitt beslut.

Växjöbon var inte nöjd med beslutet och valde att överklaga till Växjö tingsrätt. Han förklarade för domstolen att han anser att han uppfyller alla krav på att få skuldsanering samt att kronofogden inte har tagit någon hänsyn till de ”hårda förhållanden som ledde till hans situation”.

Men domstolen instämmer nu i fogdens bedömning och avslår Växjöbons överklagande.

Skuldsanering

• Skuldsanering är en möjlighet för svårt skuldsatta att kunna minska sina skulder till en nivå där de kan klara av att betala dem inom överskådlig tid.

• Om kronofogden bedömer att förutsättningar för skuldsanering är uppfyllda, skrivs ett förslag till betalningsplan. Som regel är den på fem år och utgår från hur mycket personen behöver för sin försörjning. Inkomster över detta belopp ska betalas till fordringsägarna.

• Godkänns skuldsaneringen, innebär det att personen får leva på existensminimum i fem år.

• Efter de fem åren avskrivs alla återstående skulder.

Här saknas innehåll

Jesper MarkenSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons