Annons
Växjö

Kronofogden får kritik – beslagtog Växjöbos Volvo två gånger om

En kvinna i Växjö får nu tillbaka sin Volvo V70 – igen.
Fordonet har två gånger om tagits i beslag och utmätts av kronofogden.
Och Växjö tingsrätt har två gånger om beslutat att Volvon verkligen tillhör kvinnan – och inte hennes skuldsatte vän.
Växjö • Publicerad 4 oktober 2023
Volvo.
Volvo.Foto: PETTER ARVIDSON

Här saknas innehåll

En kvinna i 25-årsåldern i Växjö har nu för andra gången på kort tid fått tillbaka sin Volvo V70.

Våren 2022 utmätte kronofogden Volvon sedan den körts av kvinnans vän, en man i 45-årsåldern som har skulder till kronofogden på cirka 220 000 kronor. Enligt myndigheten hade vännen bilen i sin besittning och den skulle därför säljas på auktion för att betala av på hans skuldberg.

Annons

Men kvinnan tog strid och i februari i år beslutade Växjö tingsrätt att hon verkligen var Volvons rättmätiga ägare och hon fick tillbaka fordonet.

Men ett par månader senare – i april – blev kvinnan av med Volvon ännu en gång. Även vid detta tillfället satt hennes manlige vän bakom ratten när en polispatrull genomförde en kontroll. Kronofogden beslutade även denna gång att bilen skulle tas i beslag och utmätas. Vid tillfället hade vännen bland annat sina golfklubbor i bilen och enligt kronofogden visade detta att bilen i själva verket tillhörde honom.

Kvinnan valde dock att fortsätta kämpa för bilen och överklagade utmätningen till tingsrätten. Hon förklarade att hon bara hade lånat ut fordonet till vännen under två dygn för att han skulle serva den och bytta däck.

Nu beslutar tingsrätten – återigen – att utmätningen ska hävas och att hon ska få tillbaka sin bil.

Domstolen riktar även kritik mot kronofogden som utmätte fordonet en gång till, efter att tingsrätten redan hade slagit fast att Volvon tillhör kvinnan. ”Det måste ha stått klart för Kronofogdemyndigheten att egendomen i detta fall tillhörde XX (kvinnan) och att en utmätning därför skulle komma att kränka hennes rätt”, skriver rätten i sitt beslut.

Jesper MarkenSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons