Annons
Växjö

Kronofogden slår fast – skuldsatt kan åka buss och gå till sitt nattjobb

Den skuldsatte mannen överklagade kronofogdens utmätning – han behöver sin bil för att kunna ta sig till nattjobbet i Växjö. Men tingsrätten säger nu nej, sedan kronofogden utförligt redovisat vilka busslinjer som han ska välja till och från arbetsplatsen.
Växjö • Publicerad 16 maj 2023
Buss.
Buss.Foto: Annika Niquet

En man som bor i Alvesta kommun blev i slutet av februari av med sin bil, en Volvo värd cirka 100 000 kronor. Mannen har skulder till kronofogden som uppgår till cirka en halv miljon och bilen utmättes av myndigheten sedan man upptäckt att den fanns i hans ägo.

Mannen överklagade direkt beslutet och förklarade att Volvon borde utgöra ett så kallat beneficium – egendom som man får behålla för att trygga sin försörjning. Mannen uppgav att han behöver bilen för att inom rimlig tid kunna ta sig till sin arbetsplats på ett industriområde i Växjö där han jobbar nattskiftet.

Annons

Kronofogden sa dock nej sedan man utrett ärendet grundligt. Handläggaren visade i sin utredning att mannen via flera olika busslinjer från Alvesta till Växjö kan ta sig till jobbet på cirka en timme, även under helgnätter. Han behöver dock gå den sista biten, en dryg kilometer, från busshållplatsen till företaget.

”Kronofogden gör bedömningen att användning av egen bil för arbetsresor inte medför en regelmässig tidsvinst om minst två timmar … mot bakgrund härav bedöms inte heller utmätt bil utgöra beneficium”, konstaterade fogden.

Mannen tog då strid för sin bil i Växjö tingsrätt, som nu gör samma bedömning. Enligt domstolen är han ”inte beroende av bilen för sin försörjning”.

Här saknas innehåll

Jesper MarkenSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons