Annons
Växjö

Kronofogden tog Växjöbos bil – uppmanas att resa kollektivt

Den skuldsatte Växjöbon tog strid för sin bil – han behöver den för att skjutsa sin familj. Men kronofogden säger nej och hänvisar mannen till kollektivtrafiken.
Växjö • Publicerad 6 februari 2024
Arkivfoto
ArkivfotoFoto: Elvedin Basic

En medelålders man i Växjö fick i höstas sin bil – värderad till cirka 90 000 kronor – tagen i beslag. Direkt efter beslaget beslutade Kronofogdemyndigheten att fordonet skulle utmätas och säljas på exekutiv auktion eftersom mannen har skulder till myndigheten på nära 300 000 kronor.

Men mannen tog strid för sin bil och överklagade beslutet. Han förklarade för kronofogden att bilen borde utgöra ett beneficium.

Annons

Beneficium innebär personlig egendom som en gäldenär har rätt att behålla vid utmätning för sitt eget och familjens behov.

Enligt mannen behövde han av hälsoskäl sin bil och han har även omfattande åtaganden att skjutsa sin närmaste familj som är beroende av honom.

Men kronofogden lät sig inte blidkas utan bedömde att ”utmätningen både var försvarlig och proportionerlig”. Enligt myndigheten fann man i sin utredning inget som hindrade mannen eller hans familj att i stället använda kollektiva färdmedel när de skulle förflytta sig i Växjö.

Mannen vände sig då till Växjö tingsrätt som nyligen gjorde samma bedömning som kronofogden i ärendet.

Mannens bil har nu sålts på auktion och ägs numera av en person i Västergötland.

Här saknas innehåll

Jesper MarkenSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons