Annons

Krossade busskurer orsakar stora kostnader – redan passerat förra året

Mängder av krossade busskurer tvingar Växjö kommun att lägga ner stora resurser. För att lösa problemet har man installerat okrossbart glas - men det är kostsamt.
Växjö • Publicerad 23 juli 2023

Förra året lagade kommunen busskurer för nästan en kvarts miljon kronor. Räknar man bort de kurer som är lagade med okrossbart glas landade prislappen på drygt 200.000 kronor.

Redan nu i juli 2023 har man lagt ännu mer pengar på att laga sönderslagna busskurer, knappt 300.000 kronor. Räknar man bort de som är lagade med okrossbart glas lade kommunen 213 449 kronor på det.

Trots att kommunen har investerat i okrossbart glas till många av busskurerna fortsätter vandaliseringen.
Trots att kommunen har investerat i okrossbart glas till många av busskurerna fortsätter vandaliseringen.Foto: Mårten Svemark
Annons

Alltså har utgifterna redan passerat år 2022, trots att många busskurer har okrossbart glas. Utöver kostnaderna för själva lagningen tillkommer städning och röjning av glaset som hamnar på gatan.

Orsaken till den stora ökningen är oklar, men Ola Sjösten, enhetschef Drift och förvaltning Gata på Växjö kommun har sina aningar.

– Det är ofta samma busskurer som utsätts för vandaliseringen. Nu på senaste har det varit de på Bäckaslövsesplanaden, de är ganska avskilda och lättåtkomliga på kvällstid, säger Ola Sjösten.

Gatuingenjören Ola Sjösten som jobbar på Växjö kommun.
Gatuingenjören Ola Sjösten som jobbar på Växjö kommun.Foto: David Johansson

Även busskuren vid Pär Lagerkvistskolan är utsatt för upprepad vandalisering.

– Vi misstänker att det är eleverna som står och väntar på bussen. Vi har bytt ut allt till plast, men då sparkar de ut hela rutan istället. Kostnaden blir inte lika stor, men det är fortfarande en arbetskostnad såklart, säger Ola.

Pär Lagerkvistskolan är en skola med årskurser från förskoleklass till årskurs 9. Skolan ligger i stadsdelen Bredvik.
Pär Lagerkvistskolan är en skola med årskurser från förskoleklass till årskurs 9. Skolan ligger i stadsdelen Bredvik.Foto: Lena Gunnarsson

Ola menar att utvecklingen av busskurerna inte är ovanlig. Det är vanligt att trenden går upp och ner år till år.

– Ibland kommer det något år som sticker ut. Vi har statistik på det, så vi ser trenden tydligt. I år är det tyvärr uppåtgående.

Finns det någon möjlighet att installera kameror vid de busshållsplatserna som är extra utsatta?

– Det är mycket att tänka på med tillståndsbiten. Men det kanske inte är omöjligt, så jag ska absolut ta med mig det, säger Ola.

Polisanmäler ni vandalisering av busskurer?

Annons

– Det är lite varierat, ofta läggs det ner för att det saknas spår. Vi pratar om ett nytt system inom kommunen där man internt kommer kunna söka försäkringspengar för detta, och då kommer även polisanmälningar att ske. Inom kommunen kommer vi steppa upp i denna frågan nu.

Övrig vandalisering i Växjö så som klotter har inte ökat enligt Ola.

– Klottret sker ofta i tunnlar, men det har varken ökat eller minskat senaste året. Det ligger ganska stadigt, säger Ola.

Klottret i Växjö kommun har varken ökat eller minskat senaste året.
Klottret i Växjö kommun har varken ökat eller minskat senaste året.Foto: Mattias Mattisson
Ebba EngdahlSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons