Annons

Kvinna döms för omfattande bidragsfusk – bluffade till sig en halv miljon

Växjöbon fick månad efter månad sjukpenning från Försäkringskassan, samtidigt som hon jobbade heltid. Nu döms hon för ett 20-tal bidragsbrott.
Växjö • Publicerad 23 oktober 2023
Försäkringskassan.
Försäkringskassan.Foto: MAXIM THORÉ

En kvinna i 55-årsåldern i Växjö döms nu vid tingsrätten för totalt 21 fall av bidragsbrott.

Det var Försäkringskassan som vid en granskning upptäckte att kvinnan under flera års tid hade fått lön från flera olika arbetsgivare inom omsorgssektorn och arbetat mycket mer än tillåtet, samtidigt som hon på ”heder och samvete” hade intygat för myndigheten att hon var sjukskriven.

Annons

”XX har genom att låta bli att anmäla ändrade förhållanden orsakat felaktiga utbetalningar vid 55 tillfällen under perioden 2015 till 2020”, uppgav Försäkringskassan i sin polisanmälan.

Försäkringskassan krävde tidigare i år att kvinnan skulle betala tillbaka totalt 565 000 kronor som hon hade bluffat till sig.

Vid rättegången medgav kvinnan att det blivit fel med hennes sjukpenning och berättade att det var så kaotiskt och stressigt i hennes privatliv att jobbet blev hennes tillflyktsort.

Åklagaren hade yrkat att kvinnan skulle dömas för grova bidragsbrott men domstolen bedömer att brottsligheten är av normalgraden. Och de gärningar som inträffade före år 2018 är redan preskriberade.

Enligt tingsrätten uppgår straffvärdet till fyra månaders fängelse men den tidigare ostraffade kvinnan döms i stället till skyddstillsyn.

Jesper MarkenSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons