Annons
Växjö

Kyrka i Växjö till salu - muslimsk förening en av intressenterna

Växjö • Publicerad 23 april 2023
Barbro Tyrberg, ordförande för EFS-föreningen, utanför Västrabokyrkan.
Barbro Tyrberg, ordförande för EFS-föreningen, utanför Västrabokyrkan.Foto: Calle Rydqvist

Efter att ett nytt samarbetsavtal som skrevs mellan EFS-föreningen (en missionsrörelse inom Svenska kyrkan) och Växjö pastorat skrevs under den 13 april stod det klart att Västrabokyrkan på Väster ska säljas. Kyrkan ska tas ur bruk som religiös lokal och genom en ceremoni avkristnas. EFS-föreningen, som huserat i kyrkan, ska flytta till Högstorps kyrka.

– Det är många känslor förstås, jag hoppas att det blir bra. Det är såklart vemodigt att lämna något som varit välfungerande och en osäkerhet i att gå in i något nytt. Men det finns också positiva saker med förändring, säger Barbro Tyrberg, ordförande för EFS-föreningen som äger Västrabokyrkan på Arabygatan till Smålandsposten.

Annons

Fem seriösa intressenter har hört av sig angående köp av kyrkan. Det handlar om allt från större exploatörer till andra trossamfund och privata aktörer. En av spekulanterna är en muslimsk förening. På frågan om kyrkan skulle kunna bli en moské så svarar Mats Lindblad från Växjö pastorat:

”Det skulle det kunna bli. Det finns ett antal föreningar med olika trosinriktningar som är husvilla, de hyr lokaler som inte är lämpade för vare sig gudstjänst- eller föreningsverksamhet”

Barbro Tyrberg och EFS-församlingen ser gärna att försäljningen går i en annan riktning.

– Många, inklusive jag, tycker det vore roligt om kyrkan fick fortsätta vara kyrka, säger hon.

Arvid NorlingSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons