Annons
Växjö

Låg andel föräldrar som delar jämställt på föräldrapenningen

Kronoberg • Publicerad 11 mars 2022
.
.Foto: JOHANNA LUNDBERG

Siffror från Försäkringskassan visar att andelen föräldrar som delar jämställt på föräldrapenningen har ökat något. 19,4 procent av alla föräldrar har delat jämställt på föräldrapenningen när barn födda 2019 fyllt två år,

Att dela jämställt innebär i undersökningen att båda föräldrarna använt minst 40 procent av föräldrapenningdagarna när barnet fyller två år. För barn födda 2005 var det knappt 10 procent som delat jämställt, och för barn födda 2019 var det nästan 20 procent.

Annons

– Andelen föräldrar som delar jämställt går fortfarande framåt, men vi ser också att vi eventuellt har nått en platå. Männens andel av det totala uttaget av föräldrapenning har till exempel minskat marginellt det senaste året, säger Alma Wennemo Lanninger, analytiker på Försäkringskassan.

I statistiken är Kronoberg ett av de län där andelen föräldrar som delar jämställt är som lägst. I Västerbotten är andelen 28 procent medan andelen i Kronoberg är 15,8 procent. I Kalmar är siffran 12,4 procent.

Här saknas innehåll

Erbjudande

Testa SMP digital plus: En månad för en krona.

Just nu kan du testa Smålandsposten helt digitalt i en månad för endast en krona.

Du får tillgång till allt innehåll på smp.se, appen MinSMP, sportsajterna minHockey.se och minBoll.se, MeraLjungby.se, MeraAlvesta.se, MeraNaringsliv.se, nöjessajten vxoWeek.se samt e-tidningen.

Läs mer om erbjudandet och teckna din prenumeration här!

Oscar AppelgrenSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons